Множество сигнали за опасни кабели по улиците след трагедията с убитото от токов удар 16-годишно момче в столицата са изпратени до NOVA. Оказа се, че ток тече на много места – оживени тротоари и пешеходни пътеки.

Множество нарушения на мястото, където токов удар уби дете (ВИДЕО)

Румен Бахов тръгна по следите на един тези сигнали. Отново в район „Триадица” – в градинка до баня „Мадъра”, където има и детска площадка. На едно от дърветата, по които се катерят деца, са усукани кабели, по които тече напрежение. Инж. Раканов измери, че по кабелите тече ток от 6 ампера. Това, според него, означава, че токът захранва даден обект. Ако кабелът се скъса, специалистът обясни, че може да се получи т.нар крачно напрежение. Проверка на NOVA показва, че кабелите отново захранват павилион.

На крачки от мястото, където загина дете: Тече ток по още една шахта в София (ВИДЕО)

„В началото на градинката видяхме стълб, който е направен според правилата. Оттам нататък кабелът започва да минава по дърветата”, посочи инж. Раканов.

Екипът на NOVA откри и друго място в градинката, където има „безплатен ток”. На това място има табло, което се намира опасно близко до детската площадка и ежедневно около него играят деца, които могат да хванат кабелите. От район „Триадица” към момента отказва коментар.