/ БГНЕС
Данните на общинската мрежа AIRTHINGS, която мери качеството на въздуха, са ненадеждни, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

Според Терзиев години наред Столичната община се е отчитала и е градила стратегии и политики на база на неверни данни.

Въздухът в София има три основни замърсителя - какви спешни мерки стартират от Столична община

Той допълва, че по молба на общината частната мрежа Clean Air Found е възложила да бъде направен независим анализ от американската компания TDEnviro, специализирана в анализ на данни за атмосферния въздух, като за референтна мрежа е взета националната мониторингова мрежа на Министерството на околната среда и водите. Проверени са данните от 2021-ва до 2024 година. Анализирани са данните само от тези сензори, които са монтирани на същото място, където са и станциите на националната мрежа, уточнява Терзиев.

Резултатите са показали, че между данните на частната и общинската мрежа за замърсителите на въздуха няма почти нищо общо, а отклоненията на общинската мрежа достигат до 12 пъти.




В анализа е записано, че общинската мрежа е изградена с недостатъчно качествени сензори и не може да се говори за работеща система за наблюдение, съхранение и визуализация. За изграждането и поддръжката на мрежата от 2019 година насам са били платени близо 1 млн. лева, плащани са и стотици хиляди левове за поддръжка. По думите на Васил Терзиев заради подписания договор, след изтичане на гаранционната поддръжка, фирмата отказва да предостави каквато и да е информация за системата и това затруднява поддръжката.

Терзиев припомня, че основният стратегически документ, приет с решение на Столичния общински съвет през 2021 г., съдържа 83 мерки за подобряване качеството на въздуха.

11 000 души умират годишно у нас заради мръсния въздух

„Никакъв фокус. Думи, манипулации, после пак много думи, писане на стратегии, политики, таблици с мерки и никакви ефективни действия от предишното управление“, пише Васил Терзиев.

По неговите думи през май е започнал анализ и оценка на общинската мрежа за сензори.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА