Тодор Чобанов
Тодор Чобанов / БГНЕС, архив
Децата с хронични заболявания и малчуганите от частните ясли ще се борят за място в държавните градини
Децата с хронични заболявания вече ще кандидатстват за прием в столичните детски градини. Към момента приемът става само по преценка на директорите, което доведе до редица нередности в забавачките. Това е една от промените в приема за детски градини, които ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на Столичния общински съвет. Друга новост е, че малчуганите от частни ясли също ще получават по една точка за кандидатстването.

Вместо камери в детските градини, предлагат антистрес програми за учители
 
Подобно на миналата година се запазват трите точки за постоянен адрес на родителите и две точки за настоящ адрес. Постоянен или настоящ адрес в административния район на заведението ще дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител или такъв, който е студент. С една точка ще са и малчуганите, които са посещавали ясла или почасова подготовка в същото заведение.
 
Запазват се и точките при социалните критерии – шест за деца с двама починали родители, три за тези с един родител, три за деца от многодетни семейства, една за деца, които имат брат или сестра в същото детско заведение.

Нови критерии за прием в детските градини
 
Новото е, че децата с хронични заболявания вече ще се борят за място в детските градини. Досега това ставаше по преценка на директорите, но заради множеството нарушения и прием "по втория начин" местната власт реши да създаде специален критерии за тези деца. Съответно различни точки ще има за малчуганите с различни заболявания. Освен това в една група вече ще има място само за пет деца с хронични заболявания, а не както е досега – до 10.
 
Децата и от частните ясли вече ще могат да кандидатстват заедно с тези от държавните. Всички те ще получават по една точка. Пред Дарик ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов коментира, че по този начин ще се премахне възможността за дискриминация.
 
Всички нови критерии ще бъдат обсъдени в местния парламент този четвъртък.