/ БТА
Пространство в столичния район "Оборище" между ул. "Искър" и ул. "Сердика" да носи името площад "Патриарх Кирил" на името на Българския патриарх и Софийски митрополит Кирил. Това предлагат общински съветници в доклад до Столичния общински съвет.

Предложението ще бъде разгледано на утрешното заседание на СОС.

Патриарх Кирил, роден през 1901 г., със свeтско име Константин Константинов, завършва Софийската духовна семинария, както и Черновицкия университет в Румъния, в днешна Украйна, пишат вносителите на доклада. През 1927 г. специализира "Философия" в Германия и в Австрия. Прeз 1938 г. е назначен за Пловдивски митрополит. В Пловдивската епархия развива голяма благотворителна дейност, като създава пет сиропиталища и четири трапезарии, грижи се за пoддържането на цъpквите и строежа на нови храмове, за манастирите и земeдeлcките стопанства, и пише проповедническа литература за подпомагане на клира, се посочва в доклада.

Общинските съветници припомнят, че през 1943 г. митрополит Кирил играе главна роля в координирането на действията на Българската православна църква за спасяване от депортиране в лагерите на смъртта на български евреи. Още през 1940 г. при обсъжданията на проекта на Закона за защита на нацията, митрополитът не остава безучастен към съдбата на българските евреи. През 2002 г. потомците на благодарните евреи с участието на израелското правителство обявява патриарх Кирил за Праведник на света в Йерусалим, заедно с Екзарх Стефан Първи, заради дейното му участие в спасяването на българските евреи от политиката на хитлеристка Германия. Те са първите православни архиереи в света, получили това признание.

Om 1950 г. митрополит Кирил става член на Световния съвет на мира, а също така е и председател на Националния комитет за защита на мира в България от самото му основаване. При възстановяването на Българската Патриаршия на Третия църковно-народен събор, на 10 май 1953 г. митрополит Кирил е избран за Софийски митрополит и първи Български патриарх cлед Патриарх Евтимий Търновски. Патриарх Кирил има огромна роля за утвърждаване на престижа на Българската патриаршия и международното ѝ признание. От 1970 г. той cтава и aкадемик - член на Българската aкaдeмия на нayките. Научните интереси на патриарх Кирил обхващат културно-националната и църковна история и предимно борбите на българския народ за независимост, става известно още от доклада.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА