Повдигнаха обвинения на таксиджията, помел 12 човека на спирка
Повдигнаха обвинения на таксиджията, помел 12 човека на спирка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Повдигнаха обвинения на таксиджията, помел 12 човека на спирка
65357
Повдигнаха обвинения на таксиджията, помел 12 човека на спирка
  • Повдигнаха обвинения на таксиджията, помел 12 човека на спирка

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на таксито, което снощи помете 12 души на автобусна спирка в столицата. Обвиненията на Михаил Куртев са за причиняване на катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост. За това престъпление законът предвижда от 5 до 15 години затвор. През 1998 Куртев е бил признат за виновен за това, че е карал с 2 промила в кръвта, тогава е бил глобен. Куртев е задържан за 72 часа и се очаква прокуратурата да поиска постоянното му задържане.

Таксиметровият шофьор се е качил зад волана, след като е изпил сериозно количество алкохол. Това потвърди за Дарик зам.-шефът на КАТ-София Иво Писанов. Той обясни, че до няколко часа се очакват резултатите от кръвните проби на шофьора да потвърдят данните от проверката с дрегер, която вчера е отчела 1.89 промила алкохол.

Още снощи в ефира на Дарик една от свидетелките на инцидента разказа, че на излизане от автомобила хората около спирката са нападнали таксиметровия шофьор, който според тях бил видимо пиян.

След като таксиметровият автомобил се отклонил от пътя и се врязал в спирката, на която по това време имало над 20 души, шофьорът е нападнат от очевидци. Една от жените, станали неволни свидетели на инцидента, разказа повече за потресаващата картина след катастрофата: „Хората панически бягаха от спирката. Първата линейка дойде не по-рано от 15 минути след инцидента, което беше поразяващо. След което започнаха да се влачат линейка след линейка. Интересното беше, че шофьорът на таксито, след като помля цялата спирка, просто се размотаваше от единия край до другия. Никой не му обърна внимание до момента, в който го нападнаха и започнаха да го бият. Тогава полицаите го прибраха".

Зам.-шефът на столичната пътна полиция Иво Писанов заяви, че в София от доста време не е ставала толкова тежка катастрофа: „1,8 е много сериозно количество алкохол. В момента очакваме кръвната проба, която най-вероятно ще потвърди съдържанието на алкохол в кръвта на водача. През последните 15 години таксиметровият шофьор няма регистрирани нарушения при нас".

През пролетта на миналата година след серия от пътни инциденти, предизвикани от таксиметрови шофьори в столицата, от КАТ подеха инициатива с таксиметрови компании, която имаше за цел всички таксиметрови шофьори от големи фирми в София да бъдат подложени на административна проверка, за да се установи дали отговарят на изискванията да превозват хора.

За последния месец столичните полицаи са проверили над 180 таксиметрови шофьори, от които на 160 са хванати в нарушение, каза за Дарик Иво Писанов.