Поликлиниките няма да станат казина, успокои Фандъкова
Поликлиниките няма да станат казина, успокои Фандъкова / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Поликлиниките няма да станат казина, успокои Фандъкова
26339
Поликлиниките няма да станат казина, успокои Фандъкова
  • Поликлиниките няма да станат казина, успокои Фандъкова

Към средата на март ще започнат работа девет патрула, които да следят за просещи деца по софийските улици. Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на общинските приоритети в социалната сфера и здравеопазването. Експерти от общината, МВР, Агенция за закрила на детето и други ще патрулират по рисковите кръстовища и ще отговарят на сигнали на граждани, обясни тя.

Фандъкова уточни, че когато е необходимо експертите ще подпомагат родителите, ще пренасочват децата към родните им градове, ако не са от София, и ще се свързват със съответните институции. „Става дума за анализиране на конкретната ситуация и насочване на детето, спрямо неговите нужди", каза столичният кмет. 

На представянето на приоритетите на общината Фандъкова обърна внимание и на въпроса с предстоящото преструктуриране на доболничната помощ. „Със сигурност няма да правим на казина от бившите поликлиники, каквито спекулации се появиха миналата година", успокои Фандъкова.

Оказва се, че общината е дофинансирала с 8 млн. лева общинските болници в София през изминалата година, като същата сума е заложена и за тази. Венета Белянкина от дирекция „Здравеопазване" подчерта, че само 2 млн. лв. ще бъдат дадени на Първа многопрофилна болница. „Първа МБАЛ е с най-тежкото финансово състояние за момента и с дългосрочни задължения над 4 млн. лева. През декември месец с новото ръководство болницата е на печалба", обясни тя Останалите поликлиники нямат натрупани задължения.