/ БГНЕС
Патриарх Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заедно с български митрополити и с духовници от руската църковна делегация отслужиха днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Съборна света литургия, посветена на 140 години от Руско-турската война и продължила три часа.
 

БГНЕС


С благоговеен трепет и с духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия, а радостта ни беше още по-голяма, защото направихме това в благословеното и благодатно съслужение с обичния и скъп на сърцето ни и наш в Христа брат - Светейшия Кирил - патриарх на Москва и на цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнината от Освобождението на България от вековно иго, каза в словото си патриарх Неофит.
 

БГНЕС


Той отправи към руския патриарх дълбока благодарност за това, че са заедно в тези паметни дни. "Вашето и на всички наши скъпи гости от братска Русия присъствие сред нас е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми връзки между нашите православни народи и православните ни църкви", с тези думи се обърна към патриарх Кирил българският патриарх.
 
Той припомни, че днес, когато Българската православна църква празнува началото на своето историческо съществувание, всички обръщаме нашия духовен взор във времето, когато са се полагали основите на християнството сред славянските народи.
 

БГНЕС


Светът, в който живеем днес е секуларизиран и все повече обезверен, и изправя нашите православни църкви и православната ни съвест пред още по-нови и по-опасни предизвикателства и изпитания, в условията на които всички ние сме призовани да бъдем верни пастири на своето стадо, отбеляза патриарх Неофит.
 
В края на словото си той изрази увереност, че "Бог, като вижда нашето общение и единомислие, всякога ще благоволи над нас и щедро ще ни изпраща своята благодат, и своята помощ и божествена подкрепа в общото ни дело - на нивата на Светото православие".
 

БГНЕС


Българският патриарх отправи и благослов в храма: Божията любов и неговата велика милост, и общението на Светия дух да бъдат с всички нас, с православните ни църкви и с братските ни православни народи.