Парк „Врана отваря врати за посетители
Парк „Врана отваря врати за посетители / Sofia Photo Agency, архив
Парк „Врана" отваря врати за посетители
58473
Парк „Врана" отваря врати за посетители
  • Парк „Врана" отваря врати за посетители

До три месеца парк-музей „Врана" в София ще отвори врати за граждани. Това реши Столичният общински съвет след дълъг дебат по темата днес.

Комплекс „Врана" ще се влее в предприятието „Паркове и градини" и ще се предложи нова структура на общинското предприятие. Причината са опасения на част от общинските съветници, дали предприятието разполага с необходимите специалисти, които да се грижат за уникалната флора и фауна в парк „Врана". Това обясни председателят на общинската екокомисия Лорита Радева.

„С решението, което днес взехме, и с допълнението, направено в зала, се осигурява възможност за поетапното отваряне за обществен достъп на парк „Врана". В тримесечен срок кметът на Столична община ще внесе програма от мерки в Комисията по околна среда и другите комисии на общинския съвет, с което да се осигурят поредица от мерки и да се осигури обществения достъп до парка. Години наред този парк е недостъпен за софиянци. В същото време от общинския бюджет се отделят ежегодно значителни средства за него. Решението намалява разходите за административни нужди в размер на 60 000 ежегодно. Дава възможност да се използва модерната техника, която Столичният общински съвет гласува да бъде закупена за нуждите на общинското предприятие „Паркове и градини". Сега тази техника ще може да бъде използвана и за поддържането на парк „Врана" и открива възможностите за обществен достъп", добави още Лорита Радева.