Откриха нарушения при гробището в Бояна
Откриха нарушения при гробището в Бояна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Откриха нарушения при гробището в Бояна
63823
Откриха нарушения при гробището в Бояна
  • Откриха нарушения при гробището в Бояна

Проверка на Столична община е установила нарушения в частния гробищен парк в Бояна, където при падане загина актьорът Чочо Пойорданов.

Пред Дарик Влади Калинов, който отговаря за контрола по строителството в столичната община, заяви, че са прегледани документи на частното гробище и е установено, че стената от която падна актьорът в била по-висока с 60-70 см. от записаното в документацията. Предстои нарушението да бъде разгледано и от Дирекция за национален строителен контрол, обясни Калинов.

От фирмата, която стопанисва частното гробище, заявиха, че мястото е обезопасено и документите им са изрядни. Тезата на заместник-кмета на район Витоша Теодор Петков пък е, че районната администрация не може да прави проверки в частен имот.

Така изниква логичният въпрос кой контролира частните гробищни паркове и дали отговорностите на държавата стигат само дотам да даде разрешително за строеж и за ползване на такива терени.

На 4 май Чочо Попйорданов посещава гроба на майка си, който се намира в частния гробищен парк в Бояна. По невнимание пада от високо. По-късно актьорът почина от получените травми. Нелепата смърт на талантливия актьор повдига въпроса доколко е обезопасено мястото на инцидента.

Мария Петрова, управител на фирмата, която стопанисва частното гробище разказа пред Дарик как е станал инцидентът. Тя е категорична в това, че допълнителна ограда или съоръжение няма да се изграждат:

Тук е станал инцидентът, на 4 май посещава гробното място на майка си, която е починала преди десетина - петнайсет дни, при което по необясними причини започва да върви назад на място, където изобщо нито трябва да се ходи, нито трябва да има човек, при което пада. Стената - това е проект, който е с обществено предназначение, самият парк отговаря на абсолютно всички изисквания, въведен е в експлоатация. Така че абсолютно всичко е изпълнено от това, което е по закон. По план не трябва да има там парапет, няма какво да правят посетители там.

А има ли опасност да пострадат други хора, ако не внимават?

По принцип няма такава опасност и гробището функционира от 4 години, това е такъв по-скоро нелеп инцидент. Всеки, ако върви по равен път 30 метра назад, не е обяснимо какво ще се случи.

И няма опасност примерно други ваши посетители да пострадат?

Там е озеленена площ, на която по принцип никой не се разхожда.

За първи път ли се случва такъв инцидент?

За пръв път и, надяваме се, за последен. Всичко ще направим, каквото зависи от нас, да няма такива инциденти. За съжаление, мястото, където се е разхождал, изобщо не трябва да бъде за посетители. Подпорна стена, терасирано е гробището, почва да върви назад, не вижда стената, че...не мога да ви кажа точно.

Там не би трябвало и парапет да има?

По план да, абсолютно всички изисквания на закона са изпълнени. Това е място с обществено предназначение, доста по-сложна е процедурата за въвеждане в експлоатация, за получаване на разрешение за ползване. По план не трябва да има там парапет.

Във вторник зам.-кметът на район Витоша Теодор Петков каза пред Дарик, че столичната община няма правомощия да провери дали е обезопасено мястото, където се нарани фатално Чочо Пойорданов. По думите на Петков, който отговаря за строителната дейност в район Витоша, институцията не може да прави проверки за сигурността в частен имот:

В частния гробищен парк отговаря собственикът на гробищния парк, така че общината няма никакво отношение към охраната и реда в гробищния парк.

Дори и след инцидента няма да проверите дали са предприели някакви мерки за обезопасяване на това място?

Нямаме засега сигнал от някого, че има нужда от някаква проверка. Аз в подробности нямам и представа как е станал инцидентът, вие говорите за някакво място, за някакво обезопасяване, аз не знам даже как е станал инцидентът. Нямаме от полицията сигнал, че е станало нещо опасно.

Вие вероятно научихте от медиите.

Да, това го научих от медиите. Когато чух за гробищния парк в Бояна, се обадих на управителката на общинския гробищен парк и тя ми каза, че инцидентът не е при нас, а в частните гробища.

А за сигурността там отговаря компанията?

Собственикът на гробищния парк, това е частен имот, ние вътре не можем да се разпореждаме.

Междувременно излезе информация, че Столична община и Дирекция за национален строителен контрол ще правят проверка по случая, като разгледат всички документи за безопасността в частното гробище. За сигурността на общинското гробище, което се стопанисва от район Витоша, държавните служители разчитат предимно на сигнали на граждани, обясни зам.-кметът на района Теодор Петков:

Ние си имаме служители и гробар, който отговаря за реда в гробищния парк и отговаря за абсолютно всичко в него. Ако има някакви сигнали, от тях ще ги получим, подават се сигналите към тях.

Т.е. вие разчитате основно на това да подадат сигнал към вас, за да реагирате?

Ние не можем сами навсякъде да обиколим, колегите от контрол по строителството не могат всичко да обиколят, ходим по сигнали.