Откриха 5,5 кг кокаин на "Калотина", съобщиха от Агенция "Митници".

На 30 септември на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция. Водачът му - турски гражданин, представил на митническите служители документи за превозваната стока, като заявил, че транспортира машини за автосервизи.

Задържаха над 100 кг марихуана на „Калотина“

Служители от Териториална дирекция Митница София селектирали превозното средство за щателна проверка. В кабината на влекача, след премахване на централен панел от таблото, във фабричната кухина митническите инспектори открили четири пакета, облепени с тиксо.

В хода на проверката водачът съобщил за още един, намиращ се в ниша на арматурното табло на автомобила. Всички установени пакети съдържали бяло прахообразно вещество.

При извършения полеви наркотест то реагирало на кокаин. Общото количество на установеното наркотично вещество е 5,540 кг. По време на огледа на местопроизшествието били иззети пакетите, товарната композиция, телефонни апарати и документи.

Изготвената експертна справка от лаборатория е потвърдила, че откритото вещество представлява кокаин. То е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Под ръководството на прокуратурата по случая се води разследване. С постановление на наблюдаващия прокурор привлеченият като обвиняем водач на превозното средство, е задържан за срок до 72 часа.