/ Thinkstock/Getty Images
Съдът е признал за виновен мъж за длъжностно присвояване, съставяне на неистински документи и използването им, съобщиха от прокуратурата.

Осъдиха съпрузи за длъжностно присвояване и сделки за над 300 000 лв.

През м. април 2011 г. подсъдимият започнал работа като продавач-консултант в търговското дружество „Г.Н.С.“ ЕООД. Служебните си функции той осъществявал в магазина на фирмата на бул. „Братя Бъкстон“ в София.
 

Сред трудовите му задължения било сключване на договори за мобилни услуги, продажбата (в брой или на изплащане) на поверените му телефони, таблети и други мобилни устройства, собственост на дружеството. Освен това, той следвало да отчита сумите от продажбите.
 
Българин осъден в Кентъки за пране на пари за милиони долари

В началото на март 2013 г., подсъдимият решил да присвоява част от мобилните устройства, които му били поверени да съхранява и продава. За целта той извършвал документни престъпления.

Обикновено изготвял неистински договори за мобилни услуги, за лизинг, записи на заповеди от името на клиенти. В текстовете им подсъдимият включвал клаузи относно получаването от клиента на мобилно устройство на изплащане. Фигуриращите в тях лица не знаели за това или били въведени в заблуждение чрез подписване на различни документи.
 
След съставяне на неистинските документи, той ги представял в централния офис на дружеството. На свой ред, отчетеното като продадено от него мобилно устройство, той продавал, подарявал или заменял с друго.
 
Оставиха в ареста мъж от Провадия за пране на 411 750 лв.

Действайки по този начин, в периода от 8 март 2012 г. до 11 февруари 2014 г., той присвоил 159 броя мобилни устройства, различни марки и модели. За улесняване на това деяние, той извършил 355 различни по вид документни престъпления.

Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 104 241 лева. Част от деянията той осъществил в съучастие с негова колежката. Подсъдимият е осъден на четири години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана през въззивната инстанция в законоустановения срок.