/ IStock
Изпълнителната директорка на акционерно дружество в Шумен жена и съпругът й - член на съвета на директорите му, са признати за виновни от състав на Шуменския окръжен съд за длъжностно присвояване и сключени неизгодни сделки с щети за дружеството за над 300 000 лева, който им наложи условни наказания. Това съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Българин осъден в Кентъки за пране на пари за милиони долари

Тя съзнателно сключила неизгодна сделка на 1 юли 2013 година, по силата на която продала на еднолично дружество с ограничена отговорност, собственост на съпруга й, машини и съоръжения.

Разликата в цената в размер на 36 125 лева е присвоена. Тя е призната за виновна за длъжностно присвояване, чрез сключване на неизгодна сделка за дружеството. Наказанието й е три години "лишаване от свобода", с три години и половина изпитателен срок. С присъдата тя е лишена и от право да упражнява търговска дейност три години.

Оставиха в ареста мъж от Провадия за пране на 411 750 лв.

Съпругът й, в качеството си на длъжностно лице - член на Съвета на директорите на акционерното дружество в Шумен, пък продал на друго лице идеални части от поземлен имот, както и идеални части от промишлена сграда и няколко складови бази.

Той е признат за виновен за съзнателно сключване на неизгодна сделка с имущество на дружеството, от които са последвали щети за 287 437 лева. Присъдите на двамата съпрузи, признати в извършване на икономически престъпления, подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.
БТА