/ БТА
Жители на столичния квартал "Симeоново" се събраха на протест заради лошата инфраструктура, натоварения трафик, както и липсата на канализация. Той се състоя под моста на Околовръстния път с булевард „Симеоновско шосе“

Има решение на нашите проблеми, каза организаторът на протеста Йордан Филиповски. Той посочи, че има два  пробива, които са посипани с натрошен камък и кал. В дъждовно време всичко това се стича на локалното платно, както и на на кръговото кръстовище при "Ринг мол". Филиповски обясни, че от Общината са обещали, че ще бъдат изградени тези два пробива, но това не се случва вече две години.

БТА

Хората използват тези пътища с риск да си счупят колите, получават се големи задръствания и никой не реагира, каза Филиповски. По думите му, кв. "Симеоново" има много други проблеми, нищо не е пипнато последните години. "В целия район има огромно строителство, има голям частен интерес, но има една Община, която е на светлинни години след събитията", коментира той. Попитан дали поддържат добра комуникация с районната администрация, организаторът обясни, че нямат никаква комуникация. Филиповски каза, че е писал на Общината за пет-шест основни проблема на района, но вече почти два месеца няма отговор. Той добави, че именно това е причината за организирането на днешния протест.

Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, продължаваме да протестираме, заяви Йордан Филиповски. Ако тези два пробива не бъдат изградени, при този частен интерес за строителство, ние оставаме само с този път и тогава недоволството и проблемите ще са по-големи, добави още той. 

Решенията на проблемите сме започнали да намираме още в началото на мандата, каза заместник-кметът на район "Витоша" Зарко Клинков. Той обясни, че районната администрация е участвала в проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране на общини. Първият проект, който ще финансират, е за три пробива от кв. "Симеоново" към Околовръстния път - на улиците "Шумако", "86-та" и 82-ра" към кръговото на "Ринг мол", обясни заместник-кметът.

БТА

По думите му, договорът с министерството е разписан още през август, като процедурата вече е започнала. В момента има обявена обществена поръчка за изпълнение на тези три пробива, в рамките на година да бъдат възложени, и ако всичко е наред, през пролетта на следващата година всичко трябва да е завършено, обясни Клинков. Заместник-кметът посочи, че проектът за пробивите се е забавил административно на държавно ниво. Честата смяна на хора повлия на работата, но в момента нещата са в наши ръце и сме ги задействали с максимална сила, добави още той.

На въпрос за изграждането на канализацията в района, заместник-кметът обясни, че тя ще бъде изградена в края на годината. "Бих казал, че символично е започнала, защото през лятото имаше ремонтни дейности по бул. "Симеоновско шосе", където се подменяше част от колектора, така че да стане с необходимата големина, за да може да поеме необходимото натоварване", обясни Зарко Клинков. Очакванията му са до края на годината да започне изграждане на цялостната канализация в кв. "Симеоново", което ще включва и подмяната на водопровода. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николета Василева, БТА