Общинските съветници от БСП искат оставката на Андрей Иванов
Общинските съветници от БСП искат оставката на Андрей Иванов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Общинските съветници от БСП искат оставката на Андрей Иванов
52238
Общинските съветници от БСП искат оставката на Андрей Иванов
  • Общинските съветници от БСП искат оставката на Андрей Иванов

Столичните общински съветници от БСП поискаха бившият председател на градския парламент Андрей Иванов да подаде оставката си и като общински съветник. Като причина те посочиха конфликт на интереси заради кредит, отпуснат миналата година от Общинска банка на фирма, собственост на сина на Иванов - Бранислав Иванов. Андрей Иванов от своя страна заяви, че няма конфликт на интереси, но въпреки това ще поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая.

Съветниците предоставиха документи, според които фирмата „96 Агрогруп", собственост на БМА 2009, е получила кредит от близо 6 млн. лева срещу нищожно
обезпечение от 12 дка пасища и мери в Новозагорско.

Още миналата година Андрей Иванов е забавил провеждането на Общото събрание на Общинска банка, на което да се вземат редица решения, с които общината да си върне контрола върху банката. Това каза председателят на съветниците от групата на БСП Жельо Бойчев: „По същото време са текли кредитни процедури по одобрението и отпускането на банков кредит на фирма, чийто собственик е синът на Андрей Иванов".

Съветниците се заканиха да сезират Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по въпроса. Те поискаха и спешна проверка на сигнала от кмета Йорданка Фандъкова и председателя на съвета Елен Герджиков и настояха Андрей Иванов да напусне общинския съвет: „Не целим подмяна на цялата група на ГЕРБ, защото това си е тяхна работа".

За оставка настоя и съветникът от БСП Георги Кадиев, който беше категоричен, че дори и комисията да не установи конфликт на интереси, то морален конфликт със сигурност има: „Не може фирма на сина на председателя на СОС, която за последните две-три години има по 7000-8000 лева оборот, изведнъж да получи кредит от 6 млн. лева срещу обезпечение от 12 декара. Пределно ясно е за мен, че в случая е имало някаква намеса, политически чадър, лобиране. Всички документи, за които се говори, и за банката, и за това как били раздадени кредити на свързани лица с Христо Ковачки, никъде нищо да не се споменава точно за този кредит".

Кадиев обясни, че сигналът за случая е даден от служители на банката. Той изрази опасения, че е имало лобиране и над БНБ, която първоначално е отказала да одобри кредита, а след това, без да има повторно искане е изпратила положителен отговор.

Председателят на СОС Елен Герджиков пък съобщи, че ще запознае изпълнителния директор на Общинска банка Сашо Чакалски със случая. Той ще изпрати питане за това спазени ли са всички процедури при отпускане на кредита, каква е неговата обезпеченост и обслужване. Освен това Герджиков е разговарял и с предшественика си Андрей Иванов, който пък от своя страна вероятно ще сезира Централната комисия за конфликт на интереси.

По-рано председателят на тази комисия в СОС Мита Георгиева заяви, че всичките над 360 служители в общината и нейните дружества са подали декларациите си за конфликт на интереси. Тя уточни, че при подаден сигнал за такъв конфликт, общинската комисия го разглежда и препраща за становище от националната комисия за конфликт на интереси.Иванов от своя страна заяви, че няма конфликт на интереси, но въпреки това ще поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая.

В писмо до медиите Андрей Иванов категорично заявява, че няма конфликт на интереси, но въпреки това лично ще поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая. По думите му кредитът е стандартен, инвестиционен - за изграждане на ново производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат при стандартните условия на банката. Той се отпуска поетапно, на траншове, в процеса на строителство и оборудване. Обезпечението по кредита надхвърля многократно изнесеното от г-н Кадиев, казва още бившия председател на СОС. Оценката на обезпечението, като част от процедурата за отпускане на кредита, е последователно разглеждана от Кредитния и Управителния съвет на банката. За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно, добавя още Иванов.

Банковите кредити се одобряват от органите за управление на търговските банки съгласно техните вътрешни правила, напомнят от БНБ по повод твърденията на членове на Столичния общински съвет. От институцията категорично възразяват срещу всеки опит Българската народна банка да бъде превръщана в обект на безотговорно партийно говорене.