Общината продължава опитите да си върне подземен паркинг на „Витошка”
Общината продължава опитите да си върне подземен паркинг на „Витошка” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Общината продължава с опитите да си върне подземен паркинг на „Витошка”
47904
Общината продължава с опитите да си върне подземен паркинг на „Витошка”
  • Общината продължава с опитите да си върне подземен паркинг на „Витошка”

Продължават преговорите за подземния паркинг на бул. „Витоша” и бул. „България” в София, като общината настоява да си го върне, чрез прекратяване на договора с „Автопарк” ООД. Това обясни председателят на СОС Андрей Иванов, по време на заседанието на съвета днес. Ще бъде сформирана специална комисия, с участието на общински съветници, която да води извънсъдебните, засега, преговори с фирмата. Въпросът за казуса беше повдигнат по време на заседанието днес от съветникът от БСП Жельо Бойчев. В отговор Фандъкова предложи да обединят усилия, за да може паркингът да бъде върнат на общината възможно най-скоро.

Казусът започва още през средата на 90-те години, когато е подписан договорът, обясни Андрей Иванов. „Някой тогава е подписал някакъв договор и някакви апортни вноски, след това е продължавал тези договори по някакъв начин, също неизвестен за нас. До 15 май т.г. абсолютно незаконното от наша гледна точка и нецелесъобразно от гледна точка на общината стопанисване и държане на паркинга е продължило и наемателите не го освобождават. Искат да не го освободят и да продължават да го владеят, не е ясно по какъв начин, тъй като категорично е отказано каквито и да е разговори и преговори в това отношение. Но не можем да отидем и със сила да извадим някой. Има процедура, която трябва да мине по някакъв начин”, обясни той.

„Веднага след изтичане на последния договор на 15 май т.г. Марчело Доковски предприе необходимите мерки, за да може да си възвърне управлението и стопанисването на паркинга. Забавянето дойде от нелепата смърт на Доковски”, обясни още Иванов.

През всичките тези 17 години, общинското дружество „Паркинги и гаражи” (сега Център за градска мобилност) не е получило нито стотинка наем от фирмата, която стопанисва гаража, заяви още той и беше категоричен, че ще настоява проблемът да се реши в максимално кратки срокове. По думите му това е единственият толкова голям казус от типа в София.

Съуправителят на Центъра за градска мобилност инж. Марчело Доковски, който отговаряше за поделението „Паркиране и мобилност”, почина на 1 юли т.г. Той загина докато се опитваше да спаси сина си при пожар в дома им в София. По времето, в което е сключен договора през 1994 г., управител на „Паркинги и гаражи” е бил Георги Василев. През 2005 г., бившият тогава, управител на дружеството, беше застрелян. Една от версиите за смъртта му, която се лансира тогава, беше свързана с работата на Василев в Столична община.