Общественият съвет за бъдещата детска болница алармира в писмо до президента, премиера и медиите за оказване на натиск от различни институции.

Писмото е адресирано и до Народното събрание, до министъра на здравеопазването и до медиите.

"В последните няколко седмици Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница - като консултативен орган към Министъра на здравеопазването и ние - като членове в него - сме подложени на натиск чрез използване на различни органи и институции, както и чрез публичното отправяне на квалификации и обвинения, излизащи далеч извън рамките на добрия тон и здравия разум.

Обществения съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение което Търговска лига ни придава в публичните си изявления, но всъщност фактите показват съвсем друго", се казва в писмото. 



Припомняме, че вчера стана ясно, че ДАНС е започнала проверки срещу членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Държавната агенция е сезирана от дружеството "Търговска лига", казаха пред NOVA призовани да дадат показания членове от съвета. Според тях до разпитите се е стигнало, след като разрешението на правителството за частна детска болница беше оттеглено от кабинета.

Телефонните обаждания от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" започват преди седмици. Някои от членовете на Обществения съвет дори вече са разпитани, но отказват да споделят публично темата на разговорите. Обажданията от ДАНС достигат и до Надежда Цекулова и Мария Шаркова. 

В позиция до NOVA от дружеството, подало жалба, заявяват, че искат от здравния министър да бъде спряна дейността на Обществения съвет. А сред мотивите изтъкват "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи". И също - "принудително" убеждаване на премиера Димитър Главчев да отмени решението за строеж на частна детска болница преди да бъде изградена държавна. 

"Министърът на здравеопазването веднага да разпусне Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница поради неправомерно и системно вмешателство в работата на компетентните държавни органи", настояват от "Търговска лига" АД. 

Категорично се противопоставяме на използването на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) като инструмент за заглушване на позициите на гражданското общество. Това се заявява в позиция на "Продължаваме промяната - Демократична България".



Извършването на проверка от страна на ДАНС на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница не кореспондира със законовите правомощия на тази институция по защитата на националната сигурност.

Привикването за “обяснения” на хората, които защитават интересите на детското здравеопазването е скандално, и е признак за бърз упадък на принципите на свободата на мнението в правова държава.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня