Обявяват първото класиране за детските градини и яслените групи
Обявяват първото класиране за детските градини и яслените групи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обявяват първото класиране за детските градини и яслените групи
52963
Обявяват първото класиране за детските градини и яслените групи
  • Обявяват първото класиране за детските градини и яслените групи

Над 8200 свободни места има за първа група и за яслените групи в София, каза кметът Йорданка Фандъкова. В петък - 4 май, се обявява първото класиране за прием през септември чрез електронната система на общината. Според нея е трудно да се каже колко деца кандидатстват за едно място и колко няма да бъдат приети. Фандъкова обясни, че обикновено опозицията спекулира с такъв тип цифри.

Числото на чакащите обикновено е плашещо и стряска, каза още кметът Йорданка Фандъкова. „Класиране се извършва ежеседмично след началото на учебната година и непрекъснато има нови места, движение на децата, и шансовете на децата, които не са приети на първо класиране, са много големи. Не би следвало родителите още при първото класиране да губят надежда”, обясни тя.

От есента ще има и нови места за децата, които не са успели да се класират, защото и в момента се строят градини, каза още кметът. „От началото на годината вече открихме четири нови сгради на детски градини за около 200 деца. В момента строим още осем сгради за около 800 деца. Приоритет са ни детските градини за възраст между 3-6 години, но се опитваме да компенсираме и недостига на яслените групи. Там недостигът е доста голям”, обясни още Фандъкова.

До края на годината ще започнат да се строят и четири нови сгради на детски градини, като се проектират още 40.

Софийската математическа гимназия е едно от седемте училища, в които през миналата година са изградени рампи или асансьори и тоалетни за деца с увреждания, каза още Фандъкова. През 2011 г. е изградена достъпна среда и в четири детски градини, като така вече 49 училища и 52 детски градини са с частична или пълна достъпност, отчете кметът. През тази година се предвижда в пет нови училища да има асансьори и тоалетни за деца с увреждания, като достъпни да станат и всички нови градини.

До края на годината пък трябва и софийското метро да е със 100% достъпност. „Има още три от старите метростанции без асансьори, но в момента се провежда процедура, така че до края на годината и те да са достъпни. Това се прави и по всички нови тротоари и булеварди, транспортни средства и сгради. Това важи и за новите подлези, но не за старите”, каза още Фандъкова. За миналата година са инвестирани 380 000 лв. за изграждането на достъпна среда в седем училища и четири детски градини, през тази ще се вложат още 300 000 лв.