/ БГНЕС
Прокуратурата има седмица, за да протестира решението
За трети пореден път Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Този път изпълнението на решението се отлага с три дни, а прокуратурата има седмица, за да протестира. Ако до събота на обяд няма внесен прокурорски протест, Иванчева и Петрова могат да излязат от ареста за първи път от 17 април. Според защитниците им, дори и да има внесен протест до събота, двете жени би трябвало пак да излязат под домашен арест, поне до произнасянето на втората инстанция. Съдия Иво Хинов разпореди домашният им арест да бъде контролиран с електронни гривни, каквито до момента практически все още не са използвани у нас.
 
Десислава Иванчева: В България няма да имаме справедливо решение на делото (ВИДЕО)

През октомври Иванчева и Петрова бяха пуснати под домашен арест, но с условие той да влезе в сила само ако бъде потвърден от втората инстанция. Апелативният специализиран съд обаче го отмени. В средата на ноември Спецсъдът отново пусна двете жени под домашен арест, а този път съдия Иво Хинов разпореди изпълнението му да влезе в сила веднага. Последва светкавичен прокурорски протест, а второинстанционният съд безпрецедентно се събра още същия следобед и отмени незабавното изпълнение на домашния арест. Случаят накара Върховният касационен съд да извърши проверка на Апелативния специализиран съд. Тя установи многобройни нарушения, включително това, че съдебният състав дори не е имал редовни протоколи от решението на първоинстанционния съд. В крайна сметка и този домашен арест беше отменен от втората инстанция.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

Днес съдия Иво Хинов пусна Иванчева и Петрова за трети път под домашен арест, а този път отложи изпълнението му с три дни. Мотивите за решението му са 40 страници, а от прокуратурата не обявиха веднага дали ще го протестират в 7-дневния срок. Засега е неясно дали ако има внесен протест до събота, Иванчева и Петрова все пак ще излязат под домашен арест.
 
Съдия Иво Хинов разпореди и домашният им арест да бъде контролиран с електронни гривни с проследяващи устройства. От началото на месеца правосъдното министерство разполага с около 200 такива устройства, но не можа да даде конкретни срокове от кога те ще могат да се използват на практика. Това може да превърне Иванчева и Петрова в първите подсъдими, които ще бъдат контролирани с електронни гривни.

17 април: Арестуваха показно кмета на „Младост“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

Освен тях, под домашен арест бе пуснат и третият обвиняем по делото – бившият районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Той вече престоя близо месец под домашен арест и за разлика от Иванчева и Петрова, прокуратурата не протестира незабавното му пускане, което стана в края на септември.