Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Административният секретар на район „Младост” отрече да е чувала Десислава Иванчева да е искала подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Това стана по време на днешното заседание по делото срещу временно отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева. Тя е обвинена във взимане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижи преписката му за строеж в квартала. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани показно на 17 април с белязани пари, които според прокуратурата представлявали първия транш от подкупа. Днес в съда секретарката Маргарита Стоянова потвърди, че минути преди ареста е получила обаждане от Иванчева, в което й било наредено да намери преписката на Ваклин и да я придвижи. Стоянова обаче отрече да е чувала за каквото и да е искане на подкуп. На предишното заседание основният свидетел по делото Александър Ваклин пък заяви, че Иванчева никога не му е искала пари лично, а разговорите водел с бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

8 октомври: Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
 
Над 10 свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото срещу Иванчева. Сред тях беше дългогодишният административен секретар на район „Младост” Маргарита Стоянова. Пред съда тя заяви, че в обедната почивка на 17 април тази година действително получила обаждане, в което Десислава Иванчева ѝ наредила да отиде до кабинета ѝ, да намери преписката за строеж на Александър Ваклин и да я придвижи. Стоянова обаче допълни, че не е чувала за искане на подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Тя отрече и Иванчева да е опитвала да ѝ оказва натиск след ареста.

22 август: Внесоха в спецсъда обвинителния акт срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров
 
Пред съда показания даде и главният архитект на Столичната община Здравко Здравков. Той заяви, че още в началото на мандата си Иванчева поискала и получила допълнителни правомощия за контрол над строежи в квартала с височина до 15 метра. По думите му имало многобройни оплаквания от забавени преписки на инвеститори в квартала. Здравков отрече да има законова възможност да санкционира Иванчева, нито да придвижи лично преписките. По думите му единствената му останала опция била да сезира Спецпрокуратурата:
 
„Това всъщност е трета стъпка, която направих. Два пъти сигнализирах постоянната комисия по архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Общински съвет. Считам, че след като прецених и съм изчерпал всички възможности, които ми дава с подобен сигнал, прецених с моите юристи да сигнализирам към прокуратурата“, каза Здравков.

Август: Назначиха експертиза за здравословното състояние на Десислава Иванчева
 
На предишното заседание основният свидетел по делото Александър Ваклин заяви, че Иванчева никога не му е искала лично пари. Искането за подкуп дошло от бившия районен кмет Петко Дюлгеров, който играел ролята на посредник между Ваклин и Иванчева. Ваклин заяви още, че нямал как да провери дали Дюлгеров предава точно думите му на Иванчева, както и обратно.