Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
99170
Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
  • Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество
Делото срещу отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева най-накрая започна по същество. Тя, заместникът ѝ Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са подсъдими за взимане на подкуп в особено големи размери. Според обвинението Иванчева поискала 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижи разрешението му за строеж в квартала. Тримата обвиняеми бяха задържани при показен петчасов арест на централен столичен булевард през април.

Като „безсмислена жестокост“ определи оковаването на Иванчева адвокатът й
 
Днес в съда бяха разпитани Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин и служител от фирмата им Галя Димитрова, като разпитите продължиха повече от шест часа. По разказа и на тримата документите им за строеж на имот в квартала били готови още през юни 2017 г. Кметът на „Младост“ трябвало да задвижи преписката им в 14-дневен срок. Движение по нея, обаче, нямало, а по думите на Галя Димитрова от общината не казвали каква е причината за забавянето и има ли нередности по преписката.
 
През август Полина Ваклин се срещнала лично с Иванчева, а по разказа ѝ, кметът на „Младост“ заявила, че общината не е доволна от фирмата им. Ваклин предложила фирмата им да поеме изграждането на тротоарите и уличното осветление около сградата и ако се наложи, да озелени друга зона в квартала. По думите ѝ, Иванчева не обърнала внимание на предложенията, а Полина Ваклин останала с впечатлението, че от фирмата не се иска облагородяване на квартала, а нещо друго. Следващите месеци последвали множество жалби, включително до главния архитект на общината и до Софийския административен съд. Но преписката продължавала да се бави, а от общината на два пъти обяснили, че са я изгубили.

Приеха Десислава Иванчева в болница, „окована като Ханибъл Лектър“ (ВИДЕО)

дело Иванчева
БГНЕС

В крайна сметка Александър Ваклин започнал да търси лична среща с Иванчева, но такава му била отказвана многократно или на срещата идвали други служители от общината. Според показанията му, накрая той се свързал с бившия районен кмет Петко Дюлгеров, за да го помоли да разбере какво се случва с преписката и да му посредничи за среща с Иванчева. При една от срещите им Дюлгеров му заявил, че Иванчева иска 500 000 евро, за да придвижи преписката, тъй като по думите му тя приела лично съдебните жалби на Ваклин. Бизнесменът приел сделката, свързал се с прокуратурата и КОНПИ и така се стигнало до арестите.

В хода на разпита обаче стана ясно, че дни преди ареста Ваклин успял за пръв път да се срещне лично с Иванчева и Петрова. На срещата им в Община Младост Ваклин носел в себе си маркираните пари и бил оборудван със специални разузнавателни средства. Въпреки това Ваклин не им дал парите, защото по думите му такова било вътрешното му усещане, а уговорката му била с Дюлгеров. Ваклин заяви, че не би дал парите на непознат кмет, който четири пъти го питал за името му. От показанията му стана ясно и че Десислава Иванчева никога не му е искала парите лично.

11 юли: Приключи разследването срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева
 
Иванчева, Петрова и Дюлгеров са в ареста от 17 април и въпреки многото им искания за по-лека мярка за неотклонение, такава не им бе дадена от съда. През август Иванчева постъпи в болница, а случаят стана известен, защото тя бе откарана с белезници и окови на краката.