Най-голям е недостигът на детски заведения за 3-годишните в столицата
Най-голям е недостигът на детски заведения за 3-годишните в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Най-голям е недостигът на места в детските ясли и в детските градини за 3-годишните деца. Това коментира кметът Йорданка Фандъкова, след като присъства на откриването на разширеното ОДЗ 23 в район Изгрев. В ремонта на сградата са инвестирани около 270 000 лв.

Сега детското заведение ще приеме допълнително 85 деца в три нови групи, обясни кметът и допълни, че за първи път в тази детска градина ще има и яслена група. През 2000 г. от детското заведение са били изкарани четири групи, за да може сградата да се ползва за частно училище. Сега обаче сградата отново се връща на детската градина, разказаха от ръководството на детското заведение. С тези групи в район Изгрев вече е преодолян недостигът на места за 4- и 5-годишните, обясни Фандъкова.

Осем нови детски градини трябва да бъдат завършени и пуснати в експлоатация до края на годината, а други четири градини трябва да се започнат да се строят през тази година. Столичният кмет коментира още, че през изминалата година са били открити около 1400 нови места, а тази година ще бъдат разкрити още 1000 нови места.