След цялото възстановяване и изпитания участъкът от метрото между станции "Театрална" и "Владимир Вазов" в София ще бъде готов за пускане в края на тази седмица. Това обяви в NOVA NEWS проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД. 

"Водният натиск е бил повече от предвиденото в геоложкия доклад и това е причинило пропадането на трасето между станция "Театрална" и "Владимир Вазов", каза проф. Братоев в "Денят на живо с Наделина Анева". 

По думите му са взети всички мерки за ремонта и възстановяването на повредения участък, което е довело до добър резултат.

Проф. Братоев заяви още, че линията от "Красно село" до "Горна Баня" ще функционира през април, след като бъде одобрена от приемателна комисия. Тази линия ще позволи на хората, които идват от Перник, да слизат на гарата в Горна Баня и директно да се взимат метрото на спирка "Горна Баня" и по този начин ще могат да стигат до центъра на столицата за 10 минути. За идващите с автомобили са предвидени 3 паркинга в квартал "Овча купел".

"След завършването на третия лъч ще имаме 52 километра линии метро, което ни причислява към средните по големина", обяви шефът на "Метрополитен" ЕАД. 

За пандемичната ситуация и предприетите мерки той заяви, че още от началото в метрото те се спазват стриктно, а пътникопотокът е намалял значително, след като преди COVID е бил 380 000, сега е 10 000.

Накрая професорът изрази мнение, че ако центърът на столицата бъде затворен за автомобили, метрото може да поеме всички пътници, желаещи да отидат в центъра на София.

Източник: NOVA NEWS