КНСБ организира поредна протестна акция пред сградата на Народното събрание, съобщават от синдикалната организация.

Няколко седмици след като на 11 ноември бе проведена демонстрация пред парламента и протестно автошествие по основните булеварди на София, с които бяха поставени исканията в съвместната декларация с КТ “Подкрепа”, Конфедерацията отново днес ще изрази несъгласието си с липсата на нов бюджет за 2023 година.

БГНЕС

Депутатите вчера приеха на първо четене т.нар. удължителен закон за бюджета, с който се запазват финансовите параметри от тази година.

Днес КНСБ ще подари на депутатите протестна синдикална елха. На нея вместо коледни играчки ще бъдат поставени исканията на работеща България. Пространството около служебния вход на парламента ще бъде “украсено” и с протестни синдикални гирлянди. Представителите на КНСБ ще запознаят с исканията депутатите преди влизането им в сградата на парламента.

БГНЕС

КНСБ настоява Народното събрание да поиска от служебното правителство да внесе проект на закон за държавния бюджет за следващата година с предвидена в него адекватна политика по доходите.

Сред исканията на конфедерацията са ръст на минималната заплата на 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за агенциите, работещи на терен.

БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова слезе при протестиращите и заяви, че исканията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата.

"Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да достигне 850 лв., тоест 50% от средната такава, ние също искаме повече пари за социални политики, така че нашите искания се припокриват", каза тя.

Относно исканията на КНСБ законодателната власт да задължи МС минималната работна заплата за 2023 г. да не бъде под прага от 850 лв., Нинова заяви, че не е сигурна дали ще се реализира това, тъй като има решения на Конституционния съд - две на брой, според които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват.

"Въпреки това ние ще се борим за поправка на бюджета между първо и второ четене, в което да увеличим социалните разходи", обясни още Нинова.

На 19 септември конфедерацията започна национална протестна кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, която и до момента се провежда на територията на цялата страна.
БТА