Кадиев поиска оставката на председателя на СОС
Кадиев поиска оставката на председателя на СОС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кадиев поиска оставката на председателя на СОС
49526
Кадиев поиска оставката на председателя на СОС
  • Кадиев поиска оставката на председателя на СОС

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев поиска оставката на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Причината е проведеният конкурс за изпълнител на електронната община.

Герджиков е участвал в комисията по провеждането на конкурса на обществената поръчка и не е направил нищо, твърди Кадиев. В отговор Елен Герджиков припомня, че Кадиев е един от общинските съветници, които са отговаряли за търга за е-общината, "тъй като ние въведохме практиката в големи търгове и конкурси да участват представители на всички политически сили, именно заради максимална публичност".

Кметът Йорданка Фандъкова каза, че е станало ясно, че конкурсът се прекратява, защото е останала само една фирма, която отговаря на техническите изисквания. След провеждането на първия етап от конкурса стана ясно, че три от четирите фирми-кандидати не отговарят на техническите условия за участие. Единствената фирма, която се класира за втория етап от конкурса, е "Аксиор", която според Кадиев е свързана с бившия председател на СОС Андрей Иванов.

Елен Герджиков заяви, че се прекратява конкурсът за системен интегратор на електронната община и ще бъде обявен наново порази тази причина. Кадиев каза, че това донякъде го удовлетворява, но настоява за привличането на външни експерти, които да контролират обществените поръчки. Според него това е единственият начин да се избегнат конфликтите на интереси.

Искането за оставки e почти ежедневие за БСП, отбелязва председателят на съвета Елен Герджиков. "Независимо от това, аз уважавам тази политическа практика, най-малкото като начин публично да се лансират съществени аргументи. Когато обаче няма такива, тя се превръща в политически скеч", се казва още в коментара на Герджиков. "Може ли общински съветник, който държи на своя авторитет, да ми иска оставката за спирането на избор на системен интергратор на СО, ден след като обявих, че с наше предложение конкурсът за избор на такъв ще бъде прекратен. Задължително е да припомня, че Кадиев е един от общинските съветници, които отговаряха за търга за е-общината, тъй като ние въведохме практиката в големи търгове и конкурси да участват представители на всички политически сили, именно заради максимална публичност. Да не говорим за останалите недоразумения в изказванията му като това, че през последните 3-4 години съм подкрепял тази сделка, а конкурсът е обявен през юли 2011 год. Или пък, че конкурентите умишлено подали грешни документи. Все твърдения, които поради липса на съдържание, не виждам как мога да коментирам. Просто няма какво. Искам само да припомня на г-н Кадиев, че изборите за местна власт в София минаха и вече е крайно време да излезе от ролята на кандидат за кмет и да влезе в задълженията си на общински съветник".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че Кадиев е закъснял с изказването си, защото конкурсът е прекратен. Фандъкова припомни, че в комисията, която се занимава с обществената поръчка, са работили както Елен Герджиков, така и Владимир Кисьов от Синята коалиция, така и самият Георги Кадиев от групата на БСП.

Кадиев каза още, че очаква отчет за похарчените близо 4 млн. лева за първия етап от информационната система на Столичната община. За целта той настоява за привличането на външни експерти както в комисията за новия конкурс, който предстои да бъде обявен, така и за изготвяне на оценка и отчет на извършената работа по системна интеграция в периода 2008-2011 г.