Йоана Илиева
Йоана Илиева / БГНЕС
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи специален приз на талантливата българка Йоана Илиева, която е сред най-прогресиращите млади звезди на световната фехтовка. На семплата церемония в сградата на кметството бе обявено, че Илиева е определена за лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г.

„Благодаря на Илиева, че с нейния талант и авторитет ще увлича всички граждани и най-вече децата в активен начин на живот. В лицето на Йоана младите хора ще имат сериозен пример до какво водят многото работа, постоянство и талант. Пожелаваме й успех и във фехтовката, и като лице на инициативата. Искам същевременно да благодаря на Александра Фейгин за това, че миналата година бе с нас и да й пожелая успех на предстоящото на Световното първенство по фигурно пързаляне за жени в Канада този месец“, започна тя.

„За нас е важно подобни талантливи български млади спортистки да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Добре е, че тази година популяризираме заниманията с този изключително интелигентен и красив спорт, вярвам, че федерацията по фехтовка ще бъде доволна от това партньорство“.

„Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. Тя ни дава възможност също така да подпомагаме спортните клубове. Екипът на фондацията е много активен, но това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот софиянци и гостите на града“.

„Тази година увеличихме за втори път средствата по програмата за директно подпомагане на спортните клубове и тя вече е в размер на 900 000 лв. До първи април се очакват предложенията за да може повече детско-юношески школи да се възползват от тази полезна програма, с която се подпомагат младите таланти“.

„И тази година Фондация „София – европейска столица на спорта“ има в календара си над 110 събития и активности, много от тях са на територията на Природен парк Витоша. Ние сме партньори с управата на парка, предстои подписване на споразумения, ще инвестираме на територията на природния парк. Планирани са възстановяване на заслоните на Комините и на Боянски водопад, на санитарни възли на Златни мостове, рехабилитация на туристически на пътеки, възстановяване на 11 чешми“.

„Огромно усилие полагаме да започне възстановяването на Княжевския лифт. Вече е внесено предложение и главният архитект го разглежда, търсим всякакви варианти, които да гарантират възстановяването на това съоръжение съобразно законите. Това е най-екологичният и добър начин за достъп до планината. Очакваме също така 5 реновирани автобуса, с които да подсилим транспортния достъп до планината“.

„Наред с това този месец ще влязат в експлоатация два басейна – в 30-о училище и в парк Възраждане на територията на Аквапарка. Започваме изграждането и на два физкултурни салона. Това са синтезирано инвестиционните планове, останалото е примерът, стимулът насърчаването на хората и за това благодарим на Йоана, на треньора ѝ Иво Воденов, на директора на Академия „Етрополски“ Запрян Ванчев и на всички, които спомагат за нейните успехи,“ каза още кметът Фандъкова при връчването на приза.

Йоана Илиева благодари за оказаната чест и сподели какво ѝ предстои в близко време. Освен световните купи и световното първенство в Щатите, важна е и европейската олимпийската квалификация, която дава възможност на победителката да участва на игрите в Токио това лято. Благодарност към Столична община за доверието изразиха треньорът Иво Воденов и директорът на фехтовална Академия „Етрополски“ Запрян Ванчев. На церемонията присъстваха още зам.-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” доц. д-р Тодор Чобанов и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.
БГНЕС