/ БГНЕС, архив
Столичният кмет Йорданка Фандъкова все още не е решила дали да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори. „Искам да напреднем в работата и тогава ще взема решение“, обяви тя.

Дали отново ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет, Фандъкова не даде отговор. Тя изтъкна, че е важно да се приключи работата по текущите ремонти, а предстоят единични тестове на влаковете по новата метролиния.

„Моето мнение за строителството в тази зона на София - в жк. „Лозенец“, е това, което е заложено в общия устройствен план от 2007 година. Заложеното там е строителство на доста по-ниска сграда“, коментира пред бТВ столичният кмет във връзка със строежа на небостъргача „Златен век“.

Връчена е заповедта за спиране на строежа „Златен век“ в София

На въпрос дали сградата е законна Фандъкова отговори, че мнението ѝ, заедно с това на главния архитект на София Здравко Здравков, е че решението за строежа е изтекло в края на 2018 година. „Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед“, заяви тя.

„Това е нашата позиция, а иначе контролът върху законността на строителствата на обекти от тази категория е на ДНСК и те си имат също своя позиция, и имат право да я защитават“, отбеляза столичният кмет.

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

Не мога да кажа кой от нас е прав. Нашите юристи, нашите специалисти, главният архитект, зад мнението на когото стоят, смятат, че разрешението за строеж не е удължавано и то следва да е изтекло в края на 2018 година“, каза още тя.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) е кмет на столицата от ноември 2009 година. Това е вторият ѝ мандат, спечелен през 2015 г. с 60% от гласовете на софиянци. Преди това столицата се управляваше от настоящия премиер Бойко Борисов.
бТВ