Глобили стотици за непочистени от снега тротоари и висулки в София
Глобили стотици за непочистени от снега тротоари и висулки в София / БГНЕС, архив

Неплатените средства на фирмите, ангажирани с почистването на снега в урбанизираната територия на Столичната община възлизат на 1,19 млн.лв. за този месец. Столичната община плаща само за качествено свършена работа, заяви директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева пред БТА.

Въпреки пропуските на 12-те фирми, ангажирани с почистването на града от снега, Веска Георгиева им даде много добра оценка за свършената работа, тъй като те са работили при изключително тежки условия от почти 36-часов непрекъснат снеговалеж.

"Резултатите от контрола показват, че с поддържането на пътищата фирмите се справиха много добре", каза Георгиева. Тежките атмосферни условия обаче затрудниха много обработката от общо 215 снегорина на близо 16 хил. дка територия и около 7500 дка улици на масовия градски транспорт, с обществена значимост и вътрешноквартални улици, отбеляза Георгиева.

Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София

От 17 януари до 26 януари Столичният инспекторат е санкционирал 507 нарушители за непочистени тротоари и в това число и за непочистени висулки. 227 са съставените констативни протоколи с предписания за почистване на висулки основно в центъра, където са големите административни сгради като БАН, СУ "Климент Охридски", Народен театър "Иван Вазов", болница "Пирогов" и др. Георгиева припомни, че санкциите могат да бъдат от 10 до 500 лв.

Целта не е да налагаме глоби, а да покажем, че гражданите и институциите трябва да бъдат отговорни като премахват сняг, лед, опасни предмети от сградите си или да подадат сигнал на тел 112 или в Столичния инспекторат.