незаконна сеч Мария Луиза
незаконна сеч Мария Луиза / пресцентър, Столична община
Нереглемантираната сеч е била около къпалнята "Мария Луиза"
Кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и прокуратурата заради случай с нерегламентирано изсичане на дървета около къпалнята „Мария Луиза“. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община (СО).

Теренът попада в охранителната зона на парк Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство. 

За да не се допусне рязане на дървета през нощта, по заповед на кмета, екип на общинска полиция извърши обходи и през нощта на 1 срещу 2 февруари. Екипи на общинската полиция ще извършват периодични обходи на терена около къпалнята. 
 

незаконна сеч Мария Луиза
пресцентър, Столична община



Проверките на терен продължиха и днес, като към екипите на дирекция „Зелена система“ и ОП „Паркове и градини“, се включи и директорът на дирекция „Контрол на строителството“ Цветан Тодоров.

Разпоредената нова проверка от кмета Фандъкова, под прякото ръководство на главния архитект арх. Здравков, установи, че е нарушена целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност. Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби.

При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече, посочват от общината. 



Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик,  което следва да се яви за налагане на предвидената санкция.

На 30 септември кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община връща на софиянци около дванадесет декара, които години наред бяха заградени до къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Новината бе съобщена по време на демонтаж на част от оградата на заградения терен. Премахването на желязното ограждение е станало възможно след възложен от столичния кмет правен анализ на цялата Борисова градина, за да бъде установена собствеността на терена. Фандъкова е категорична, че теренът няма да бъде застрояван, тъй като това не се предвижда в подробния устройствен план  на къпалнята. Относно реконструкцията на самата къпалня „Мария Луиза“ главният архитект на София Здравко Здравков каза, че проектът ѝ е в развитие.