ДСБ: Ако София вземе заем от ЕБВР, билетът за транспорт може да поскъпне
ДСБ: Ако София вземе заем от ЕБВР, билетът за транспорт може да поскъпне / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДСБ: Ако София вземе заем от ЕБВР, билетът за транспорт може да поскъпне
32871
ДСБ: Ако София вземе заем от ЕБВР, билетът за транспорт може да поскъпне
  • ДСБ: Ако София вземе заем от ЕБВР, билетът за транспорт може да поскъпне

Цената на билета за градския транспорт в София ще се повиши, ако Центърът за градска мобилност вземе заем от 50 млн. лв. от ЕБВР. Това заявиха общинските съветници от групата на ДСБ след двучасово обсъждане на въпроса по време на днешното заседание на СОС. С мнозинството на ГЕРБ обаче, бе даден мандат на общината да води преговори с банката за отпускане на заема.

Ивайло Йонков обясни, че според клауза в изготвения договор за заем, ако центърът не може да го изплаща регулярно, банката ще има право да определя цената на билетите и преференциалните карти. Той предположи, че до няколко години билетът може да струва и пет лева. В отговор Валя Чилова от ГЕРБ заяви, че това е чист популизъм, а билетчето за 5 лева по думите й било глупост. Председателят на СОС Андрей Иванов каза, че няма как да се правят такива прогнози, защото все още не са готови условията по договора.

Идеята е 25 млн. лв. от заема да се ползват за погасяване на старите дългове на дружеството, а с другите 25 млн. лв. да се подобри качеството на услугата.

Преди дни управителят на дружеството Николай Костов заяви, че задълженията към превозвачите възлизат вече на 42 млн. лв., от които загубите са 35 млн. лв.

По време на дебатите кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че реформа без пари няма. Андрей Иванов пък бе категоричен, че до края на годината транспортната задача няма да намалява и билетът няма да поскъпва.

Атанас Атанасов от ДСБ пък заяви, че отказът да се чуят предложенията на групата е незачитане на коалиционния партньор от страна на ГЕРБ.