компютър
компютър / dariknews.archive
До дни ще можем да плащаме онлайн местни данъци в София за всеки имот поотделно
96765
До дни ще можем да плащаме онлайн местни данъци в София за всеки имот поотделно
  • До дни ще можем да плащаме онлайн местни данъци в София за всеки имот поотделно
Два месеца след началото на данъчната кампания в София, онлайн системата на Столичната община не позволява заплащането на местния данък и такса смет за всеки имот поотделно. Проверка на Дарик показа, че ако имате повече от един имот и искате да платите данъците за тях по електронен път, трябва да преведете пари за първата вноска от задълженията или да платите дължимата сума накуп за всички. Поотделно данъците на различните имоти могат да се платят само на каса, обясни Юлия Ценкова, началник на отдел "Информационно обезпечаване" в Столичната община.
 
По думите й проблемът идва от версията на онлайн системата, която е настроена по този начин след разяснение от НАП, че ако човек няма задължения за предходни години, трябва да плаща цялото си задължение наведнъж или първите вноски на отделните партиди. До края на тази седмица ще бъде въведена новата версия, която ще позволява самостоятелно плащане на данъка за всеки имот, увериха от Столичната община.
 
Данъкът върху недвижимите имоти може да се заплаща на две равни вноски със съответните срокове или наведнъж до 30-ти април, като за това предплащане човек получава отстъпка от 5 процента.
 
 За такса смет на територията на София няма отстъпка, но се дава възможност за заплащането й на четири вноски.
 

Ако имате повече от един имот в София и сте изряден платец без стари задължения, към момента можете да платите данъците си онлайн накуп за всички имоти или само първите вноски за всеки от имотите, с което губите право на отстъпка.
 
Причината се крие в тълкуване на разпоредба от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която по разяснение на НАП се прилага от Столичната община по този начин, обясни Юлия Ценкова. "Ние се съветвахме с юристи, с директора и на среща при господин Барбалов (зам.-кметът по финансите на София - бел. ред.) заедно с колегите, с които я разработват, стигнахме до извода, че това не е правилно и е отишло такова писмо от мен, подписано от директора, това да бъде оправено", каза Ценкова.
 
Новата версия на онлайн системата на Столичната община ще дава следната възможност: "Когато човек дължи данъци само за 2018 година, а няма задължения за предходни години, да има право да плаща за която иска партида, а не да те принуждава сайтът да плащаш за всички вкупом", обясни Ценкова.
 
Годишно в онлайн системата на Столичната община се извършват около 20 хиляди плащания по закона за местните данъци и такси.