Директорът на завода за боклук на София подаде оставка
Директорът на завода за боклук на София подаде оставка / БГНЕС, архив
Директорът на завода за боклук на София подаде оставка
91507
Директорът на завода за боклук на София подаде оставка
  • Директорът на завода за боклук на София подаде оставка

Директорът на Завода за третиране на отпадъци в София Николай Славов е подал оставка, а на негово място временно е назначен бившият общински съветник от СДС Николай Желев. От Столична община не дадоха конкретно обяснение каква е причината за кадровата рокада. По информация на Дарик преди седмица е възникнала трудова злополука с един от работниците в предприятието. От „Московска 33" съобщиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала Инспекцията по труда да извърши проверка дали са спазват изискванията за безопасни условия на труд в общинското предприятие. От градското БСП пък сигнализираха за инцидент с автомобил на завода, който е увредил движението на една от поточните линии.

Малко повече от година, след като Заводът да отпадъци в София заработи, предприятието вече има нов шеф. Досегашният директор Николай Славов изненадващо е подал оставка, а на неговият пост временно застава бившия общинар Николай Желев. От общината обясниха за Дарик, че екс началникът на завода е напуснал по лични причини.

Междувременно се появи информация, че също преди около седмица е възникнал трудов инцидент с работник. От „Московска" посочиха, че нямат подобен сигнал, но впоследствие стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка в завода за спазването на безопасните условия на работа. Милка Христова от БСП заяви, че също са изненадани от кадровата смяна.

"Общо взето сме притеснени от начина, по който беше извършена смяната на досегашния директор, без каквито и да е аргументи и без каквито и да е мотиви. Доста странно, доста бързо", коментира Христова.

Тя допълни, че по време на следващото заседание на местния парламент ще настояват за отчет на дейността на завода.

"Има ли проблеми с експлоатацията и постигането на поставените по проекта параметри, най-вече по отношение на рециклиране и депониране. Дали отпадъците, които постъпват само се депонират или се рециклират", питат социалистите в Общинския съвет.

По данни на Столична община за една година работа на завода са осигурени почти 80% по-малко отпадъци за депониране. Ежедневно се преработват около 1000 тона боклук.