/ БГНЕС
Когато мнозинството, управляващо София, не отговаря на въпросите и предложенията на "Демократична България", това означава, че същото мнозинство крие много неща от софиянци. Това се посочва в декларация на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет, представена от общинския съветник Веселин Калановски. Поводът, според ДБ, е мълчаливият отказ на ГЕРБ да дискутират обществено значими теми за София, повдигнати от ДБ.

"Това мнозинство отказва да разследва загубата на 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг за ремонта на трасето на трамвай №5 и неспазването на сроковете в договора за строителство, като не подкрепя предложението на Демократична България за създаване на работна група", посочи Калановски.

Обсъждат освобождаването на съветника, опитал да свали украинското знаме

Според колегите му в СОС "крещящото" е, че, освен с наложените санкции, софиянци ще бъдат ощетени и с още поне шест месеца закъснение на пускането на обновеното трасе. Възможно е да бъдат ощетени и с отпадането на втората част от проекта.

Това мнозинство продължава да крие и какво се случва в Центъра за градска мобилност, смятат от ДБ. То отказва да бъде извършен спешен одит на системите за тарифиране на пътниците на ЦГМ и "Метрополитен". Отказва и да проведе наистина сериозно проучване на собствениците на “Компютърнет сървисиз”, които отговарят за внедряването и поддръжката на новата тикет система. Отказва и да провери дали при възлагане на поръчката “Компютърнет сървисиз” са имали необходимия капацитет за изпълнението ѝ, заяви Калановски, цитирайки декларацията.

Според ДБ мнозинството в СОС отказва и да предприеме работещи мерки за прекратяване на "войната" по софийските улици. То не подкрепя предложението на ДБ да се организира незабавна среща между всички политическите сили в СОС, администрацията на кмета и СДВР относно ескалиращите нарушения на правилата за движение, водещи до постоянни тежки инциденти и загинали пешеходци, на която да се подготви реален план, както и да се определят отговорни лица и срокове за неговото изпълнение.

Иван Таков към колегите си в СОС: С хулиганство и омраза няма да решим проблемите в София

Калановски се обърна към председателя на СОС Георги Георгиев и каза, че той е започнал предизборната си кампания, защото е на всяко събитие в София, което има медийно отразяване. Според ДБ Георгиев използва ресурса на всички съграждани, за да изпъкне неговата личност. Затова от ДБ призовават ГЕРБ да осъзнае грешките си и да помислят за всички обещания, които не са изпълнили през тези 13 години на управление на града.

"И нека през последната година, всички общински съветници, без да се борим за медийно внимание и за изтъкване чий принос е по-голям, да се опитаме да направим най-доброто, което можем до края на мандата на този съвет. Не заради нас, не заради Вас, а заради софиянци, посочват от ДБ в декларацията.
БТА