Бъдещият концесионер на Западен парк ще трябва да инвестира в нови елементи
Бъдещият концесионер на Западен парк ще трябва да инвестира в нови елементи / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Бъдещият концесионер на Западен парк ще трябва да инвестира в изграждането на нови елементи
52721
Бъдещият концесионер на Западен парк ще трябва да инвестира в изграждането на нови елементи
  • Бъдещият концесионер на Западен парк ще трябва да инвестира в изграждането на нови елементи

Бъдещият концесионер на Западен парк в София ще трябва да инвестира в прочистване и реконструкция на съществуващите съоръжения и в изграждането на нови елементи, в това число и в съпътстващата инфраструктура. Това каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска пред общинските съветници от комисията по ред и сигурност днес. Тя представи преработения доклад за концесията на парка, която съветът ще гласува в четвъртък.

Докладът беше върнат за преработка, след като еколози протестираха срещу изискванията в договора, които според тях са минимални. Те се опълчиха основно срещу това, че за 25-те години на концесионния договор, инвеститорът няма да плаща концесионна годишна такса.

Концесионерът ще трябва да инвестира в постоянни и преместваеми обекти за обществено обслужване, спортни игрища и съоръжения, в атракционния комплекс и в инженерната инфраструктура, каза още Мария Бояджийска. Ще трябва да има и програма за поддръжка, с годишен минимален манипулационен план.

По време на заседанието на комисията, съветникът от ВМРО Ангел Джамбазки се обяви против проекта, защото в него не се предвижда годишна концесионна такса и не се предвижда залесяване на цялата територия на парка. Той настоя и за физическа охрана също в цялата му територия.