Бутнаха ромското гето в столичния кв. Малинова долина
Бутнаха ромското гето в столичния кв. Малинова долина / снимка: DarikNews
Бутнаха ромското гето в столичния кв. „Малинова долина"
19700
Бутнаха ромското гето в столичния кв. „Малинова долина"
  • Бутнаха ромското гето в столичния кв. „Малинова долина"

Незаконни постройки на самонастанили се роми в квартал "Малинова долина" бяха съборени, след като изтече едномесечното предизвестие за това. Около 70-те постройки са били обитавани от роми от района на Берковица, Луковит и други населени места. Те поискаха Столичната община да им осигури превоз до родните места, но според кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев това не е възможно.

За пореден път общината разчисти терен в квартал "Малинова долина" между Околовръстното шосе и жк "Младост" от самонастанили се хора. Според жалби на граждани те замърсяват района, тъй като липсват каквито и да са хигиенни условия.

Ромите твърдят, че не пречат на никого и изкарват прехраната си честно. Те се самонастаняват на терена, който е частна собственост, най-малко за трети пореден път. Били са предупредени за събарянето и бяха събрали багажа си. Те поискаха общината да плати транспорта до родните им селища.

Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев обясни, че това не е възможно: "Няма как общината да осигурява превоз, аз се надявам това тук да става все по-рядко, да чакам постепенно да се започне застрояване и единственият начин тук да не се настаняват роми е собствениците да си усвояват имотите". Според Дилчев причината за подобни проблеми е неуспешната интеграция на ромите.