Борис Бонев
Борис Бонев / БГНЕС
Не е воден разговор за избор на председател на СОС. Както многократно се чу от всички политически сили, личността не е проблем. Това заяви основателят на “Спаси София” Борис Бонев след срещаха си с председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков и общински съветници от БСП.

Бонев каза, че дали той ще се откаже или не, явно не е препъни камък за избор на председател на СОС.

“С БСП проведохме една конструктивна среща, доста експертна”, смята той. Бонев посочи, че имат припокриване по основните важни теми за София, но открои, че има и теми, по които имат разминавания.

В следващите седмици ще се разберем кой ще е новият председател на Столичния общински съвет (СОС), каза Ваня Григорова след среща на общинските съветници от „БСП за България“ с техните колеги от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София) в сградата на общината.

Според Григорова тезата, че може да се стигне до нов избор на общински съветници в столицата е била спекулация на политическите противници на БСП. Ваня Григорова и председателят на БСП-София Иван Таков отново потвърдиха, че стоят зад издигнатия от „БСП за България“ кандидат за председател на Столичния общински съвет – Диана Тонова. И двамата определиха срещата като конструктивна и обявиха, че вероятно в сряда диалогът ще продължи.

В отговор на въпрос дали от „БСП за България“ биха подкрепили друг кандидат на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София) за поста председател на СОС, вместо Борис Бонев, Ваня Григорова обясни, че първо трябва са се разбере кой би бил той.

И сега имаме разбирателство по някои от темите, но имаме и сериозни различия по генерални структурни въпроси, каза още Григорова.

Сега говорихме и за следващ разговор, който да проведем може би в сряда. Иван Таков обяви, че БСП ще поиска среща с ръководството на „Топлофикация“ – София за готовността за отоплителния сезон и проблемите със задлъжнялостта на дружеството, която е много голяма. А от кмета Васил Терзиев ще поискат доклад за състоянието на общината към момента.

Според Борис Бонев не е обсъждан въпросът за новия председател на СОС, въпреки че е станало ясно, че проблемът не е в личността на кандидатите. По голяма част от големите теми за София има припокриване, говорихме за тези, по които няма съгласие, те не са толкова много, но най-хубавото е, че те не са непреодолими, каза Бонев.
Постигнахме принципно съгласие, че дори да има неща, за които не можем да постигнем съгласие, по-добре да свършим всички останали, за които имаме – в сфери като антикорупция, ревизия на управлението на ГЕРБ, комуналните услуги, начинът, по който стотици милиони от данъците на софиянци се харчат всяка година.
БГНЕС, Николай Трифонов/БТА