сърце
сърце / iStock/Getty Images
Безплатни профилактични прегледи по вътрешни болести организира общинската Четвърта МБАЛ.

Кампанията под надслов "Профилактиката е дългосрочното спасение от социално-значимите болести" ще се проведе от 29 септември - Световен ден на сърцето до 14 ноември - Световен ден за борба с диабета.

Специалистите от екипа на Вътрешно отделение и Медицински център "Св. Стефан" към Четвърта МБАЛ ще правят прегледи за социално значими заболявания като: - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, захарен диабет, обменни ендокринопатии и усложнения след прекарана инфекция от COVID-19.

Прегледите ще се извършват всеки вторник, сряда и четвъртък от 11,30 ч до 13,00 ч , след записване на регистратурата на болницата на тел. 02 /3953 24 85. Адресът на болницата е бул. "Македония" № 38

По повод Световния ден на сърцето в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ ще се извършват безплатни профилактични прегледи от 08.00 до 12.00 часа на 29.09.2022г.  Всеки може да се прегледа в диагностично-консултативния блок на болницата.

Световният ден на сърцето е най-голямата международна инициатива за превенция на сърдечното здраве. Ежегодно чрез различни събития по света се повишава информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват и превенцията им.
Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват.

Сърцето е единственият орган, който можем да чуваме и чувстваме. То е първият и последният признак на живота. То е едно от малкото неща, които имат потенциала да обединят всички нас като хора.