Бавят строежа на мюсюлмански център в столицата
Бавят строежа на мюсюлмански център в столицата / снимка: БГНЕС

Все още има административни пречки за изграждането на културно-образователния мюсюлмански център в кв. „Малинова долина”. Това съобщиха от главното мюфтийство. Според ректора на Висшия духовен мюсюлмански институт – доцент Марин Ялъмов, съществува остра необходимост от подготвянето на ислямски духовници в България. По думите му, така България ще разполага с подготвени мюсюлмански духовници, които да могат да дадат отпор на опитите за влияния отвън.

 

„500 000 долара са похарчени за закупуването на земята през 2002 г. Още не са направени планове колко ще струва целият проект”, каза главният мюфтия Мустафа Хаджи и отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията.

 

„Тези средства не идват от съмнителни организации, средствата са от „Ислямска конференция”, което е център за изследване на ислямската култура в Истанбул”, добави още Мустафа Хаджи.

 

Според доцент Марин Ялъмов в центъра ще се обучават 200 души, вместо сегашните 80 като ще стартират магистърска и докторски програми. По думите му, няма амбиции центърът да бъде международен или европейски, а само локален такъв, който да удовлетвори нуждите на мюсюлманското население в България.

 

Ялъмов отрече слуховете центърът да има общо с организацията „Ислямска дъга” и обясни, че има определени среди, които се опитват да политизират въпроса и да забавят построяването на образователния център: „Религиозното образование не е включено в политиката, то стои извън политиката”.

 

Главният секретар на Мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви, че са кандидатствали в Студентска община за скица на района. Такава дълго време не е била издадена и след като са се обърнали към кмета на София Бойко Борисов, Столичната община за два дни е предоставила скицата. Не е ясно обаче защо документацията е прехвърлена в Столична община. Забавя се и издаването на виза за строителство на центъра, за да може да се кандидатства за строително разрешение след това.

 

Столичният кмет Бойко Борисов обясни, че издаването на разрешително за строеж не се бави по политически причини, а заради продължаващите все още проверки за собствеността на терена в „Малинова долина”, върху който трябва да бъде изграден културно-административният център.

 

„В момента се провеждат проверки, преди да завършат, ние не можем да издадем подобни разрешителни. Нека завършат проверките, защото доста съмнения има върху много от нещата, сторени там, още от придобиването на имотите”, уточни Борисов.