Бойна техника и въоръжение представи Българската армия по случай 110–ата годишнина от обявяване на Независимостта. Събитието се проведе в 17 български града в страната, като в София бяха показани бронирани машини. Инициативата е под наслов „Това сме ние“, с която Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК

бойна техника София
БГНЕС

Посетителите видяха „Хамър” „Гардиън“ и „Пустинна котка“, „Командо“. Някои от тях се използват и в мирно време за защита на хората при бедствия и аварии:
 
„Миналата година участвахме в потушаването на пожара край Кресна. Помогнахме и при пожара над Рилския манастир. С машините „Хамър” и „Гардиън“ могат да се извършват и патрули, съвместно с Гранична полиция“, каза старши лейтенант Веселин Станков от Бригадно командване Благоевград.

бойна техника София
БГНЕС

Имаше и изнесено бюро, където интересуващите получаваха информация, както за военната служба, така и за курсовете за военна подготовка. Какви са положителните аспекти на военната служба, обясни Даниела Толева, старши експерт във военно окръжие София.
 
„Заслужава си, защото те могат да намерят перспектива. Има много добри социални придобивки. Все пак е първа категория труд. За тези, които изявяват желание, могат да участват в мисии, извън страната. За младите хора това е една възможност“, заяви Толева.

бойна техника София
БГНЕС

Разглеждайки новата бойна техника, Николай Ботев си спомни за своята военна служба преди години:
 
„Нашите БТР-и, които бяха преди много години, са доста по-различни, по-остарели. То и ние остаряхме. След като има държава, трябва да има и армия. След като има армия, тя трябва да е добре оборудвана“, посочи Николай.

бойна техника София
БГНЕС

9-годишната Моника Щерева беше дошла да разгледа бойните машини с баща си:
 
„Интересно ми е“, каза Моника.