6400 свободни места в детските градини и ясли за предстоящия прием
6400 свободни места в детските градини и ясли за предстоящия прием / снимка: Sofia Photo Agency, архив
6400 свободни места в детските градини и ясли за предстоящия прием
38874
6400 свободни места в детските градини и ясли за предстоящия прием
  • 6400 свободни места в детските градини и ясли за предстоящия прием

6400 са свободните места в детските градини и ясли в София за предстоящия прием. Това каза Мария Минчева от Дирекция „Образование” в общината и уточни, че 3700 са местата за децата, родени през 2008 г., кандидатстващи за първа група. 2700 пък са свободните места за яслите.

Тя обясни, че родителите могат да кандидатстват от 28 февруари до 28 април. Днес Столичният общински съвет прие изменения в правилата за прием в детските градини.
Основните промени, които приеха съветниците са свързани с изменения и допълнения на общите критерии, обясни още Минчева. Ще остане критерият за работещите родители, който беше обжалван от Комисията за защита от дискриминация, обясни още Минчева. От комисията препоръчаха в допълнение с предимство да се ползват не само децата на рбаотещите родители, а и на тези, които са безработни, но активно търсят
работа.

Остава и критерият за предимство при прием на деца, които са посещавали детска ясла поне шест месеца, който също беше обжалван от комисията. Това обясни столичнят кмет Йорданка Фандъкова. Освен това повечето деца от яслите, автоматично преминават в градини, каза още Фандъкова.

Само 26 самостоятелни ясли не са регистрирани в системата и децата се налага да прекъснат образованието си, вместо автоматично да продължат в детска градина, уточни кметът. По думите й се работи по разрешаване на проблема. Над 1200 нови места в яслите и градините ще бъдат разкрити тази година, каза още Фандъкова.

Съветниците решиха да получават отчет на полугодие за състоянието на местата в градините. Те обаче отхвърлиха предложението на групата от ДСБ две точки да се дават на деца, чиито двама родители са кореняк софиянци. Не беше приета и идеята на Вили Лилков от ДСБ да започнат да се създават и частни детски градини, а не само общински приоритетно. По думтие му тази дейност вече се е изчерпила и пазарът трябва да се отвори.

Владимир Каролев от НДСВ пък предложи да се въведат по-ниски такси за социално слаби родители, а останалите да заплащат по-големи суми. По думите му, това би могло да се въведе и в сферата на транспорта и при клиентите на Топлофикация-София. Неговото предложение също беше отхвърлено.