Жалба за повторно преброяване на гласовете от проведения балотаж в с. Първенец е подадена в Административния съд
Жалба за повторно преброяване на гласовете от проведения балотаж в с. Първенец е подадена в Административния съд / Дарик Сливен, Архив

Жалба за оспорване на резултатите от проведения на 1 ноември, 2015 г. втори тур на избор за кмет в село Първенец, общ. Стралджа постъпи днес в Административен съд - Ямбол.

Тя е от кандидата за кмет от местна коалиция „Промяна". Той оспорва данните в протокола на секционната избирателна комисия, относно броя на действителните и недействителните бюлетини. В жалбата се иска отмяна на Решение на Общинска избирателна комисия - Стралджа, съответно и обявяване на недействителен избора на кмет. Иска се и повторно преброяване на изборните бюлетини. Освен това, жалбоподателят е отправил и особено искане за спиране изпълнението на това Решение на ОИК - Стралджа.

Състав на Административен съд - Ямбол прекрати производството по дело ., образувано по жалбите на кандидатите за кмет от НФСБ и от «БСП - ЗС «Ал. Стамболийски». И двете жалби са против Решение на Общинска избирателна комисия Тунджа, с което не е обявен избран кандидат за кмет на с. Маломир, поради равен брой гласове, получени от участниците във втория тур на изборите. В определението на съда е посочено, че жалбите са процесуално недопустими.

В Избирателния кодекс не е предвидено обжалване на решенията на ОИК за установяване на резултата от гласуването, при който няма избран кандидат. В случая целта на жалбите - провеждане на нови избори е налице, тъй като предстои насрочване на нови избори за кмет на кметството в с. Маломир.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.