Започва обучението на преброителите
Започва обучението на преброителите / сн. архив Дарик - Сливен

Обучението на преброителите за община Сливен ще се проведе в зала Май и в зала НТС днес от 9.00 часа. Лицата ангажирани с преброяването ще получат преброителни карти за сградите, жилищата и лицата, преброителни карти за временно присъстващи лица, инструкции и др. Преброителите ще получат и служебни карти, с които ще се представят при посещението на домакинствата. Самоличността им може да бъде потвърдена чрез обаждане до Областната преброителна комисия или чрез обаждане на телефонен номер за цялата страна 0700 16 310.

За първи път в България ще се броим по интернет чрез Информационна система "Преброяване 2011" от 00.00 ч. на 1 февруари до 24.00 ч. 9 февруари 2011 година на адрес: http//www.nsi.bg/census2011 . Банери за връзка със сайта на преброяването ще бъдат поместени също така и на сайтовете на общините, областна администрация, както и на други държавни администрации. По интернет може да преброим също и възрастните си роднини, които нямат компютър. С една регистрация можете да преброите едно жилище и лицата, живеещи в него.
Преброителите общо за област Сливен са 1090, а контрольорите са 284. Най-голям брой преброители са необходими за община Сливен, където те са 695, в община Нова Загора - 211, а за общините Котел и Твърдица съответно - 112 и 72.

Контрольорите проверяват работата на преброителите за евентуално допуснати грешки. Техният брой общо е 284 за цялата област.

Преброителите и контрольорите са длъжни да пазят в строга тайна данните както за гражданите, така и за жилищата. Те подписват клетвена декларация и при неспазването на закона подлежат на глоба. Участието на населението в преброяването е задължително, а при евентуален отказ Общинската преброителна комисия взема мерки за осигуряване на необходимата информация, а лицата, отказващи да бъдат преброени подлежат на санкция - парична глоба от 120 лева.