Започва ХVІІ Национален фестивал на детската книга
Започва ХVІІ Национален фестивал на детската книга / netinfo

ХVІІ Национален фестивал на детската книга ще бъде официално открит днес, 11 май от 10.00 часа в Сливен. Събитието ще се състои във фоайето на ДТ „Ст. Киров” В 11.00 часа започва концертът „Здравей, наш фестивал!”, по същото време в камерната зала на театъра ще бъде представена книгата „Малки същества” на Петя Кокудева. В къща „Добрович” на ларгото в 11.30 часа ще бъде открита изложба-илюстрации на художника Пенко Гелев, носител за 2014 година на Националната награда „К. Константинов” в категория „Илюстратор”. В Мраморната зала на ХГ „Д. Добрович” в 12.00 часа се открива друга изложба с илюстрации – „For Fantasy”, на художниците Борис Стоилов, Петър Станимиров, Пенко Гелев, Светлин Велинов.

В първия ден на фестивала от 12.00 до 13.00 часа в камерната зала на драматичния театър е представянето на книгата на Никола Райков „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”. В къща „Добрович” в 12.30 часа ще бъде даден старт на уъркшоп „Как се прави комикс” и ще се състои премиера на книгата с комикси „Илийчо и Август” по текст на Сотир Гелев и рисунки на Пенко Гелев. По същото време в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще бъдат наградени участниците в литературния конкурс и конкурс за рисунка на тема „Библиотеката – моят остров на съкровищата”. Ще бъде открита и изложба си рисунки, ще има концерт.

В 13.00 часа в камерната зала на театъра ще бъдат представени две книги – „Ръката на съдбата” и „Кралят е вечен” от поредицата „Господарката на седемте камъка” на Ванина Божилова и Евгения Танева. В 13.30 ч. в регионалната библиотека започва кръгла маса на тема „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”. В 14.00 часа в камерната зала на театъра е премиерата на книгата „Безкрило хвърчило” на Красимир Машев. Пак там от 15.00 часа е премиерата на книгата „Коледна приказка за едно пътешествие до Лапландия и обратно” на Костадин Костадинов.

 

В 16.30 часа в зала „Май” ще бъде открита изложбата „Театрални кукли на любими литературни герои”. В 17.30 ч. з голямата зала на театъра започва тържествен концерт, посветен на 60-годишнината от създаването на РБ „Сава Доброплодни” – Сливен.