Започва ХV Национален фестивал на детската книга
Започва ХV Национален фестивал на детската книга / netinfo

Петнадесетият Национален фестивал на детската книга ще бъде открит днес, 7 май. Събитието, което ще се проведе от 7 до 9 май в Сливен е под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

В програмата на фестивала са предвидени много забавни мероприятия както за децата, така и за техните родители.

Много български издателства отново ще участват в традиционния книжен базар на открито, който ще бъде разположен на ларгото в Сливен. Темата на традиционната кръгла маса на 8 май ще бъде „Фестивалът - децата, книгите, четенето. 15 години Национален фестивал на детската книга".

Същия ден от 17.30 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2013 г, а също така ще се проведе и тържествен концерт-спектакъл с участието на Александра Сърчаджиева и Николай Урумов.

В рамките на фестивала ще бъде показана изложба-илюстрации на художниците Ралица Манулова, Спас Спасов, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров - носители на Националната награда „Константин Константинов", категория „Илюстратор", чието откриване ще бъде на 7 май от 11.30 часа в галерия „Димитър Добрович". В същия ден от 17.30 часа в зала „Май" ще бъде представена изложбата „Театрални кукли на любими литературни герои", като на нея ще бъдат наградени и отличените участници във II Национален конкурс за изработване на театрални кукли и любими литературни герои. На 8 май от 10.00 часа в НХГ „Д. Добрович", РБ „Сава Доброплодни", Детски комплекс - Сливен и III ОУ „Д-р Ив. Селимински" ще се проведе Националният пленер за детска рисунка.

Традиционното карнавалното шествие ще се проведе също на 8 май от 16.30 часа.

На 9 май /четвъртък/ е награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Едно невероятно пътуване във времето" и в националния пленер за детска рисунка "Магичното приключение в света на мечтите" и закриването на фестивала.

Организатори са Регионалната библиотека "Сава Доброплодни", с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областна администрация - Сливен.