Закриват ТУБ-болница Сливен
Закриват ТУБ-болница Сливен / Дарик Сливен Архив

Болницата за лечение на белодробни болести в Сливен ще бъде закрита, научи Дарик радио. Новината потвърди директорът на лечебното заведение д-р Мими Димитрова. Министърът на здравеопазването със своя заповед е назначил трима ликвидатори, които са запознали д-р Димитрова с подробностите. Това са д-р Митко Баев, Милена Мангинова и Веселка Цонева.

Пациентите на тубболницата ще се лекуват вече в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен. Към болницата ще има пулмофтизиатрично отделение или две отделения - пулмологично и фтизиатрично. Пациентите с белодробни заболявания - пневмонии, астма, гнойни болести на белия дроб, бронхити и др., ще се лекуват в МБАЛ „Д-р Иван Селимински".

Туберкулозно болните ще бъдат настанявани във фтизиатрично отделение, което ще бъде разположено в ремонтираната част на тубболница, но вече като част от структурата на областната болница. Към момента леглата в тубболница са 75, а ще останат 15, които според д-р Димитрова не са достатъчни.

Д-р Митко Баев каза пред Дарик, че тримата ликвидатори са подали документи в Търговския регистър.

Около 30 дни след обработката на документите комисията ще започне работа по ликвидация на болницата, срокът за която е осем месеца.