/ iStock
За втори път през тази година в Сливен се инициира подписка срещу поскъпването на водата. "Настоящата подписка е срещу необосновано повишената цена на ВИК услугата от 50% до 3,50лв./куб.м., предложена от ВИК - Сливен на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване от 1 март 2023г.", каза един от инициаторите на подписката Пепа Генчева.

Област Сливен е сред шестте водоснабдителни дружества в страната, за които се планира увеличение на цената с над 20 на сто спрямо действащите цени. С исканото увеличение цената на водата в Сливен от 1 януари 2024г. ще поскъпне с над 1лв. за куб.м.

"Апелираме към всеки несъгласен с предложеното увеличение на цената на водата в община Сливен да подкрепи настоящата петиция, която ще бъде внесена в КЕВР и ще бъде взета под внимание при обсъждане на предложението, както и до омбудсмана на Република България", каза Генчева. Тя припомни, че след подписката през февруари, т.г. КЕВР се съобрази със становище на омбудсмана и подписите на гражданите, и увеличи цената на водата само с 0,38 лв. за куб.м., като вместо исканите 3,50 лв, цената стана 2,76лв.

Освен онлайн подписката, в сряда, четвъртък и петък, от 14 до 16 ч., на площада пред НТС (Здравна каса в Сливен) ще се събират подписи на несъгласните с новото искане за увеличение на водата, каза още Пепа Генчева.
 
Велина Василева/БТА