XIV-ия национален фестивал на детската книга се открива в сряда в Сливен
XIV-ия национален фестивал на детската книга се открива в сряда в Сливен / Дарик Сливен, архив

Премиери на девет детски книги предвижда програмата на XIV-ия Национален фестивал на детската книга в Сливен. Той ще се проведе между 9 и 11 май.  Негов организатор е Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областната управа.

10 български издателства, които издават предимно детска литература, ще участват в традиционния книжен базар на открито, който ще бъде разположен на ларгото в Сливен.  В петък, 11 май, в 17.00 часа ще се открие и изложбата “Театрални кукли на любими литературни герои”. Тогава ще бъдат наградени и отличените участници в Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2012 г.

 

На 10 май от 17.30 часа в Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2012 г.

Темата на традиционната кръгла маса тази година е „Табутата в детската литература”. Тя ще се проведе във втория ден от фестивала. В нея ще участват гости от Италия, Босна и Херцеговина, Сърбия, експерти от Института по български език към БАН. „След всяка кръгла маса издаваме сборник, който се радва на интерес от много широк кръг читатели, включително и от големите библиотеки в Европа, тъй като се издават на и на български, и английски език”, каза директорът на РБ „Сава Доброплодни”.

На 11 май е награждаването на участниците в националния литературен конкурс „В една вълшебна нощ” и в националния пленер за детска рисунка ”На гости в страната на сбъднатите желания”. В пленера ще се включат 250 деца от цялата страна, които ще рисуват на няколко места в града. Над 1050 са участниците в националния конкурс. 36 награди ще се раздадат в три категории. 30 от наградените деца ще бъдат в Сливен, за да получат лично наградите си.

В рамките на фестивала ще бъде показана изложба на известния художник и илюстратор Петър Станимиров. Откриването на изложбата ще е на 10 май от 11.30 часа в галерия „Димитър Добрович”. Петър Станимиров е един от основоположниците на съвременния комикс в България, както и основоположник на нов жанр в литературата -  книгите  игри. Авторът е един от най-добрите илюстратори на книгите на Стивън Кинг.

Посолството на САЩ е подготвило дарение за Регионалната библиотека. Носителите на наградите от детския литературен конкурс ще получат екземпляр от книгата на американския президент Барак Обама, писана за неговите дъщери.

Фестивалът ще посрещне гости от Тернопол, Украйна, както и делегация от турския град Текирдаг. "Имаме намерение да си сътрудничим с библиотеката в Турция, както и да работим съвместно по проекти”, посочи директорът на сливенската библиотека Росица Петрова.

Карнавално шествие със специалното  участие на Мажоретен състав от Поморие и Духов оркестър „Карандила Джуниър”, концерти на открито, срещи с писатели – гости на фестивала и други събития са подготвили организаторите на фестивала.