Втори ден възстановяват водопроводни връзки близо до новозагорското село Стоил войвода
Втори ден възстановяват водопроводни връзки близо до новозагорското село Стоил войвода / Общински пресцентър Нова Загора

Втори ден не може да бъде овладян проблемът с възстановяването на водопроводните връзки на главния водопровод на АМ „Тракия”, ЛОТ 2  в близост до новозагорското село Стоил войвода. Днес, 28 юни, кметът на Община Нова Загора Николай Грозев за пореден път инспектира на място работата на фирмата подизпълнител и се осведоми за развоя на събитията. След няколко неуспешни опита да възстановят нормалното подаване на вода за питейни и битови нужни на останалите без вода новозагорски села, от фирмата са стигнали до извода, че подходящата водопроводна тръба трябва да бъде метална и да издържа на по-голямо налягане.

На мястото на аварията гл. инж. Георги Султанов от ВиК Сливен заяви, че очакват доставянето на материалите в близките часове. Създадена е добра организация, за овладяването на проблема. Поставен е спирателен кран от едната страната на водопровода под АМ „Тракия” и е възстановено подаването на вода към селата Стоил войвода и Загорци. Ще се работи цяла нощ, за да се овладее проблемът. За проблема са уведомени министър Лиляна Павлова, инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, както и изпълнителните директори на фирмата, изпълнител, информира Николай Грозев.

„Имаме подписана декларация от фирмата, че аварията ще бъде своевременно отстранена, иначе фирмата ще търпи финансови неустойки, ако обектът не бъде предаден завършен в определения срок”, допълни кметът. Той се ангажира лично да провери отново случая на 29 юни. „Остават броени дни до официалното откриване на ЛОТ 2 от АМ „Тракия”, затова се надявам аварията да бъде отстранена навреме” - каза в заключение Грозев.