Връчиха приза „Полицай на месеца” за януари, февруари, март и април
Връчиха приза „Полицай на месеца” за януари, февруари, март и април / Дарик Сливен, архив

На официална церемония днес н-к отдел „Криминална полиция“ главен инспектор Виктор Маринов награди отличените полицаи за месеците януари, февруари, март и април. Главен инспектор Милен Сяров от от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен получи приза „Полицай на месец януари" за участието му в задържането на шофьор, който на 25 декември 2012 година е блъснал 60-годишен мъж на ж.п надлез на ул. „Банско шосе“ и е избягал от местопрестъплението. Гл. Инспектор Сяров и колегите му установяват водача, причинил пътното произшествие. Това е мъж на 35 години от Сливен.

Наградата за месец февруари получи инспектор Панайот Байков от сектор „Криминална полиция“ към районно управление „Полиция“ Сливен. Той е участвал в разкриването джебчийски кражби, станали в началото на месец февруари в болнично заведение. Три жени  са задържани в момент на извършване на джебчийска кражба на поредна трета жертва. Джебчийките са гастрольорки и са обирали хора докато са чакали на опашка пред регистратурата или пред кабинети за преглед.

Старши инспектор Михаил Балтаджиев от сектор „Криминална полиция“ към Районно управление „Полиция“ Сливен е носителят на приза за месец март. Балтаджиев е отличен за работата си при разкриването на извършителите на грабеж в кв. „Даме Груев“. На 8 февруари двама криминално проявени мъже, използвайки сила отнемат дамска чанта с лични документи, дебитна карта, пари, два мобилни телефона и други вещо от 52-годишна жена. Единият от извършителите е извършвал и други грабежи в същия район.

Призът „Полицай на месец“ за април бе връчен на инспектор Васил Панайотов, началник трупа в сектор“ Противодействие на икономическата престъпност“ в областната полиция. Наградата получава за разкриването и задържането на извършител на телефонна измама. На 17 април е задържан 24- годишен мъж от Сливен в момент на получаване на 740 лева. Извършен е опит да бъде измамена 80-годишна жена. По думите на Панайотов въпреки усилията на полицията за предотвратяване на такъв вид измами, възрастните хора са доста наивни. Затова е необходимо по- голяма превенция. Една жена от Сливен е измамена два пъти в рамките на една година. Измамниците, т.нар.“мулета“ са предимно от Северна България, Горна Оряховица, Левски, Велико Търново. Те гастролират по една седмица в Котленско, след това в Твърдица, Сливен. Досега полицаите са задържали 20 „мулета”. Наградите се определят с анкета сред сливенски журналисти.