В Сливен отбелязват Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец
В Сливен отбелязват Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец / netinfo
Под мотото „Заедно за хуманност – 130 години Български червен кръст” в Сливен ще бъде отбелязан Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май.

Сливен е градът, където е поставено началото на хуманитарната организация в Следосвобожденска България – припомни Маргарита Русева, – директор Областния секретариат на БЧК.

Близо 3 000 членове и доброволци работят в различни направления на червенокръстката дейност в областта и продължават да отстояват каузата на организацията за хуманизиране на обществото и солидаризиране с нуждаещите се и изпаднали в беда хора.

Международната червенокръстка общественост, към която принадлежи и БЧК, ще отбележи Световния ден под девиза „Заедно за подготовка на общностите и реакция при зачестяващите бедствия”. Целта е да се акцентира върху важността от информираността на хората за причините за бедствията, връзката им с климатичните промени и съвместните усилия за подготовка за справяне с тях. През 2007 година са регистрирани 414 природни бедствия, които са засегнали 201 милиона жители на планетата.

Тази вечер Областната организация на БЧК ще отбележи Световния ден с тържество, на което ще бъдат връчени отличия на дългогодишни доброволци на организацията с принос в осъществяваната от нея дейност. Девет души са удостоени със званието „Отличник на БЧК”, трима - със званието „заслужил деятел на БЧК” и петима – със званието „Млад отличник на БЧК”.