В Първенец събират дарения за параклис
В Първенец събират дарения за параклис / netinfo

Нов параклис ще се строи в село Първенец. Решението е взето на общо събрание, когато тръгва и инициативата за събиране на дарения. Селото има своята църква"Св.Димитър", строена от италиански майстори още през далечната 1858 г., но тя не функционира вече 6 десетилетия. Постройката е ограбена и разбита.  Историята сочи, че иконите в храма са били дело на Александър Зограф. Съхранени до днес са само две камбани.

Инженери и архитекти  са потвърдили, че сградата не е възможно да бъде ремонтирана. Има разрешение и на Сливенския епархийски съвет старата църква да бъде съборена, а на нейно място да се изгради нов параклис, отново на името на Св.Димитър. До момента по банковата сметка за строеж на параклиса има събрани само 700 лв., но кметът на селото Иван Дойчев е оптимист, че  средства ще се намерят. 

Село Първенец е уникално и с това, че има две училищни сгради. По-старата, издигната също от италиански майстори, се намира в двора на църквата и има близо 110-годишна история. Според краеведа Митьо Кожухаров, тя е строена през 1901г., когато учениците били 120, а седем години по-късно се развива в пълна прогимназия. Другата, само на метри от нея, е по-нова, строена през 1941г.  посещавана от  280 ученици. И двете училища са пустеещи от около четвърт век заради демографския срив.